A hullócsillagok hangja

Légköri nyomaik visszaverik a rádiójeleket, ez pedig hang formájában élőben hallgatható is.

A GalileoWebcast tudományos ismeretterjesztő oldal kísérletében élőben figyelhető az ionoszféra hangja. Leírásuk alapján a meteorok a földfelszín fölött 100-120 km-es magasságban az egyre sűrűbb légkörünkkel találkozva felizzanak, a ritka levegőt ionizálják, vaskos ioncsatorna keletkezik - ezt látjuk az éjszakában meteorjelenségként. A fényjelenség mellett az ionizált nyomvonal kiválóan tükrözi a rádiótartományban kibocsátott földi jeleket (rádióállomások, radarok). A visszaverődések megfigyelése fontos statisztikai adatokkal szolgál egy-egy időszak ill. meteorraj mennyiségi aktivitásáról.

A Galileowebcast rendszere egy Kelet-Franciaországban folyamatosan működő műhold-megfigyelő radarállomás frekvenciáját figyeli. A radar délnyugati-déli-délkeleti irányba küldi ki jeleit, így a meteorokat jelző "fütyülések" a Földközi-tenger medencéje fölött keletkezett ioncsatornákról verődnek vissza. Átlagos esetben csend honol a hullámhosszon - hiszen a radar messze van és adott irányba sugároz -, viszont az időnként beérkező meteorok nyomán rövidebb-hosszabb, visszaverődő füttyökként jelzik a hallgatók felé az észlelt meteorokat.

Érdeklődő olvasóink itt tudják élőben nyomon követni az audiovizuális kísérletet.

Akit pedig elvarázsol a hullócsillagok páratlan szépsége, az mielőbb ragadjon hosszú expozícióra képes fényképezőgépet vagy telefont, és küldje el a fotókat, hogy megoszthassuk azt nézőinkkel. Köszönjük!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.08.12 0:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye