Változékony, szeles idő (96 km/h)

Változékony, szeles idő köszönt be csütörtöktől hazánkba, északnyugat felől egymást érik majd a frontok.

Frissítve (csütörtök 19:30): Pár perce 96 km/h-s széllökést regisztráltunk Budapesten, a Széchenyi-hegyen.

Frissítve (csütörtök 16:00): Másodperces szélmérőrendszerünk az utóbbi órában Szolnokon mérte a legnagyobb széllökést, ott 80 km/h-val süvített a szél. Ugyancsak viharos lökések vannak Budapesten és Dunaújváros körzetében is. Bakonyszombathelyen délután 4 órakor 86 km/h-ás lökést regisztrált mérőállomásunk.

Az a hatalmas kiterjedésű anticiklon, mely szinte egész múlt héten és részben még a hét elején is meghatározta időjárásunkat - kellemesen meleg, tavaszi időt okozva -, fokozatosan nyugat felé húzódik vissza, utat engedve ezzel az északnyugat felől délkelet felé meglehetősen nagy sebességgel mozgó alacsony nyomású légköri képződményeknek és a hozzájuk kapcsolódó időjárási frontoknak. Holnaptól így változékony, szeles és az eddigiekhez képest jó néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű időjárás veszi kezdetét, bár a délnyugati megyékben csütörtökön és szombaton továbbra is előfordulnak majd 15-20°C közötti hőmérsékletek. 

Csütörtökön északnyugat felől hidegfront érkezik. A változás első jeleként a hajnali óráktól egyre nagyobb területen megélénkül, majd napközben a délnyugati és az északkeleti tájak kivételével gyakran meg is erősödik a nyugati, majd északnyugati irányú szél, a legerősebb széllökések a Győr-Dunaújváros-Békéscsaba vonal mentén a 65-70 km/h-t is elérhetik. Délutántól szórványosan kisebb záporok is kialakulnak majd a megnövekvő felhőzetből, de nagy területre kiterjedő, a szárazságot jelentős mértékben enyhíteni képes mennyiségű csapadék továbbra sem valószínű.

Pénteken is egy hidegfront határozza majd meg időjárásunkat. Ekkor a csütörtökinél várhatóan nagyobb területen várható majd csapadék eső, zápor formájában, az északnyugati szél továbbra is gyakran lesz erős, ekkor főként a Kisalföldön, a Bakonyban, a Balaton és a főváros térségében a legerősebb széllökések akár a 80-90 km/h-t is elérhetik. Várhatóan országszerte 15°C alatt maradnak a maximumok.

A hétvégén is marad a változékony, szeles idő, szombat délután újabb hidegfront érkezik, mely vasárnapra erőteljes lehűlést hoz magával, hétfőn a hajnali órákban többfelé készülhetünk fagyokra, ha tehetjük, óvjuk tehát virágzó növényeinket az esetleges fagykároktól. A front átvonulását csak szórványosan kíséri majd eső, zápor, sőt vasárnap a magasban beáramló hideg levegő hatására a hegyvidéki tájakon akár hózápor is kialakulhat. 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.03.28 16:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol