A Hold a Jupiterrel, majd az Uránusszal is együttáll

Hétfő és kedd éjjel is láthatunk együttállást, ha az időjárás is engedi.

Ismét vendégeket kap a Hold. Hétfőn éjjel égi kísérőnk a Jupiterrel, kedden éjjel pedig az Uránusszal fog együttállni, de közelükben lesz a Fiastyúk is.

Hétfő éjjel nem sokkal éjfél előtt már megpillanthatjuk a Hold és a Jupiter kettősét. A csökkenő Hold kerül hamarabb a keleti horizon fölé, majd hamarosan követi őt a Jupiter is. Ekkor látszólagosan nagyjából 5 fokra lesznek egymástól az éjszakai égbolton, viszont hajnalra 3 fok köré csökken a távolságuk - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

A Hold, a Jupiter, az Uránusz és a Fiastyúk hétfő éjjel | Forrás: Stellarium-web.org

Kedden éjjel éjfél körül a Hold és az Uránusz kerül a keleti látóhatár fölé. Ekkor nagyjából 1 fokkal lesz a csökkenő Hold alatt az Uránusz, de a hajnalhoz közeledve távolságuk minimálisan nőni fog. Az Uránuszt nagyon nehéz lesz megfigyelni, ehhez teljesen sötét környezet kell, valamint csak a legélesebb szeműek tudják megpillantani, így ennek az együttállásnak a megfigyeléséhez ajánlott egy binokulár.

Éjszakai életkép | Fotó: Krizmanics Zoltán

Mennyi felhő lehet az égen?

A jelenlegi számítások szerint hétfő éjjel a felhőátvonulások miatt nem lesz tiszta az ég, de lesznek olyan tájai az országnak, ahol akár hosszabb ideig is megfigyelhető lehet a Hold és a Jupiter együttállása. Kedden éjjel, amikor a Hold a Szaturnusszal kerül látszólag szorosan közel egymáshoz, akkor a keleti, a délkeleti és a déli tájakon maradhat hosszabb ideig tiszta az ég, így az említett tájakon mutatkozik jobb esély az együttállás megfigyelésére. Ezen az éjszakán nyugaton, északnyugaton és északon lehet felhősebb az idő.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Balázs Gábor - a kép illusztráció


Láttál már bolygóegyüttállást az éjszakai égen?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.08.06 15:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ma este ismét a holdsarlóban gyönyörködhetünk
Egyre csodásabb a nyári Tejút
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot