A héten már havazhat

Szeles, csapadékos napok előtt állunk, a héten hegységeinkben már hózáporok, kisebb havazások várhatóak.

Szombaton délkeleten ugyan még 24-26°C-ot is mutattak a hőmérők, és hazánkban több helyről is kaptunk zivatarról szóló észleléseket, úgy tűnik, most már tényleg vége a nyárias időjárásnak. A tegnapi nap folyamán a 24 óra leforgása alatt helyenként 30-35 mm-t is meghaladó csapadék is hullott. A csúszós utakon sajnos több közúti baleset is történt.

Ahogy azonban a mellékelt képen is látható, az elkövetkezendő napokban nedves, sarkvidéki eredetű légtömegek fogják elárasztani Közép-Európát, mely napokig meg is rekednek a térség felett. Újra szeles, csapadékos napok következnek, a hőmérséklet pedig jóval a sokévi átlag alatt fog alakulni, a maximum-hőmérsékletek még a 10°C-ot sem fogják elérni. A hét közepétől éjjelente nem lesznek ritkák a fagypont alatti hőmérsékletek sem.

A héten megérkezik az idei első hó is, hegyeinkben hózáprokra, kisebb havazásra van kilátás, de az eső átmenetileg északkeleten (az alacsonyabban fekvő területeken) is átválthat havazásba, havas esőbe.

A hidegebbre forduló időjárás miatt mindenképp figyeljünk oda a réteges öltözködésre, nehogy ágynak dőljünk. Az érzékenyebbek fejfájásra, migrénre, alvászavarra panaszkodhatnak majd, valamint ez az időjárási helyzet kedvezőtlenül hatha a szív- és érrendszeri betegségekben élők állapotára is.

Forrás: wetterzentrale

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.10.11 21:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
4-5 centi friss hó borította a Kékest