A hegytetőkre szorult a napsütés

Hullámzó felhőréteg takarja be hazánkat, amiből csak magasabb hegytetőink emelkednek ki. Itteni kameráink készítettek látványos felvételeket.

Körülbelül 500 méteres vastagságban fedte be a hidegpárna az ország legnagyobb részét, ami alatt fagy és a szürkeség uralkodik. A felhőtengerből csak magasabb hegycsúcsaink emelkednek ki, ahogy azt a ma délutáni műholdképen is láthattuk.

Itt elhelyezett webkameráink látványos felvételeken örökítették meg a fagyos, nedves légréteg hullámzását, beragadását, és egy-két érdekesség is megjelenik rajtuk.

Éjjellátó prédikálószéki webkameránk felvételén megfigyelhetjük, ahogy néhány óra leforgása alatt belepi a felhőréteg a Dunakanyart.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

A pécsi tvtoronyból így festett a napfelkelte. Kivehető az is, ahogy az egyik gyárkéményből felszálló hő áttör a hideg légrétegen és látványos bugyborékolást okoz a felhőréteg tetején.

Üzemeltető: Pécs-Tvtorony

Kiefer Béla fotója a Mecsekből

Budapesten délelőtt még kilógott a ködből a 427 méter magas Széchenyi-hegy, ahol még egy ködívet is megpillanthattunk.

Üzemeltető: Antenna Hungaria Zrt.

Végül a Dunántúlon zárjuk a mai szemlét, ahol a Hajag-tetőn lévő kameránk nézett bele a vöröslő naplementébe.

Üzemeltető: Bakonykarszt Zrt.

A hidegpárnás helyzet jelen állás szerint a hétvégéig tarthat ki. A felhőréteg vastagságától függően a következő napokban is hasonló felvételeket láthatunk. Érdemes nézegetni tehát hegyvidéki webkameráinkat.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.01.13 18:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat