A Fülöp-szigeteknél tombol az eddigi legerősebb áprilisi tájfun

Szupertájfunná fejlődött a Surigae. A vihar szeme körül több mint 300 km/h-s szél tombolt.

Szombaton szupertájfunná fejlődött a Surigae névre keresztelt trópusi ciklon a Fülöp-szigetek térségében. Mindezt nagyon gyorsan érte el, hisz mindössze 36 óra leforgása alatt jutott el az 1-es kategóriától az 5-ös kategóriáig. Ez már önmagában elképesztő dolog, különösen az évnek ebben a szakaszában. 2020-ban például május 8-án alakult ki az első tájfun a nyugat-csendes-óceáni régióban, ami a 3-as kategóriát elérő Vonfong volt. Ráadásul a Surigae erőssége, a szezon első tájfunjaként már most vetekszik a tavalyi szezon legerősebb vihara, a Goni szupertájfun erejével.

Tehát mindenképpen figyelemreméltó és néhány szempontból egyedülálló viharról van szó. Központjában 888 hPa volt a legalacsonyabb légnyomás, ezzel pedig ő lett az első trópusi ciklon az északi féltekén, melynek közepében már május elseje előtt 900 hPa alá csökkent a légnyomás. A vihar szeme körüli legerősebb széllökések a 305 km/h-t is elérték a műholdas mérések szerint.

Ilyen erős tájfunt eddig még nem figyeltek meg áprilisban.

A műholdképen az 5-ös erősségű Surigae. (Forrás. Himawari-9)

A tájfun ilyen gyorsan történő megerősödésének egyik legfőbb oka az átlagosnál melegebb, 28-30 fokos tengerfelszín, ami rengeteg energiával tudja ellátni a trópusi rendszert. Emellett az is fontos tényező fejlődése szempontjából, hogy alacsony legyen a vertikális szélnyírás a térségben.

Tengerfelszín hőmérsékletek a Csendes-óceán északkeleti részén (Forrás: Tropicaltidbits.com)

A Surigae (Fülöp-szigeteken Bising) mindössze pár száz kilométerre közelítette meg a Fülöp-szigetek partjait, de a legfrissebb előrejelzések szerint nem fogja elérni a délkelet-ázsiai országot. Jelenleg 4-es erősségű és észak felé halad tovább a szigetország partjaival párhuzamosan, így a legerősebb szelek elkerülik a lakott területeket. Özönvízszerű esőzésekre azonban számítani kell. A következő 3 napban a Fülöp-szigetek keleti részén akár 250 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Surigae tájfun pályája (Forrás: nrlmry.navy.mil)



Borítókép: Himawari-9

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.04.18 13:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban