A Föld és a Hold között száguld el egy aszteroida szombat este

A méretes aszteroidát akár távcsővel is megfigyelheti bárki, mely közelebb lesz a Földhöz, mint a Holdhoz.

Szombaton, azaz március 25-én egy aszteroida fog csillagászati szempontból közel elszáguldani a Föld mellett - olvasható a Live Science oldalán. A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát idén februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai.

Az átmérőjét 40 és 100 méter közé becsülik.

Magyar idő szerint március 25-én este 20 óra 52 perckor lesz legközelebb bolygónkhoz, nagyjából 173 ezer kilométeres távolságban fog elszáguldani a Föld mellett körülbelül 28 ezer km/h-s sebességgel. Ekkor a Föld és a Hold között lesz megtalálható, és közelebb lesz hozzánk, mint égi kísérőnkhöz. Ez bár csillagászati szempontból nézve kis távolságnak számít, valójában biztonságos távolságban fog elhaladni mellettünk.

Kép forrása: ESO/M. Kornmesser - a kép illusztráció

Ez a földközeli kisbolygó az Apolló-család tagja. Nap körüli keringési ideje 3,17 év. Megfelelő távcsövekkel, de akár már egy 15 centiméteres távcsővel is megfigyelhető lehet az aszteroida bárki számára. Az északi féltekéről nézve a délkeleti horizont felett kell keresni az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképektől keletre. Látszólag olyan lehet majd, mint egy lassan mozgó csillag az égen. A jelenlegi számítások szerint azonban szombat este többfelé lehet felhős az ég hazánk felett,

így csak kevés helyen nyílhat esély az aszteroida megfigyelésére.

Legközelebb 2026. március 27-én kerülhet bolygónk közelébe, a csillagászok jelenlegi számítasai szerint akkor a becsapódás esélye 1 a 430-hoz, viszont a pályája alaposabb tanulmányozásával ez az esély jóval kisebb lehet majd. Amennyiben a Földbe csapódna, akkor már komoly pusztítást tudna okozni az érintett térségben.

Borítókép forrása: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library/Corbis - a kép illusztráció


Szoktad távcsővel kémlelni az eget?

◎ Igen

◎ Nem

◎ Nincs távcsövem, de ha lenne, kémlelném vele az eget

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.03.22 13:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nem egy csillag, hanem a Nemzetközi Űrállomás ragyogott fel kedd este az égen
Dínófelhő támadta meg Európát
Felkelt a tavasz első teliholdja