A fél kontinenst érinti a történelmi aszály

Apadnak a folyók, hanyatlik a mezőgazdaság, a vízellátás és az energiatermelés.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Unió csaknem felén érvényes aszályriadó vagy valamilyen figyelmeztetés a csakapékhiány miatt. Franciaországtól Románián át Görögország déli részéig szinte mindenütt tartós vízhiány, súlyos szárazság jellemzi az elmúlt hónapok időjárását.

Franciaországban az eddigi legnagyobb aszály tombol, a falvak sokfelé ivóvíz nélkül maradtak, a kukorica 18,5%-kal kevesebb a tavalyinál, és tejből sem lesz elég télire.

A vegetáció csökkenése műholdfelvételen Franciaországban - Forrás: Copernicus

A folyók alacsony szintje és a magasabb vízhőmérséklet egyes területeken az energiatermelést is akadályozta. A vízhiány csökkentette Olaszország vízenergia-termelését, és a vízkészletekben tárolt energiapotenciál az elmúlt néhány év szintjének körülbelül a felén ragadt. Kilenc országban, köztük Szerbiában, Montenegróban és Norvégiában csökkent a vízenergia-tározók vízszintje - írja a News.sky.com.

Aszály és vízhiány Észak-Olaszországban - Forrás: Copernicus EU

Németországban és Romániában a Duna vízszintje is kritikus. Spanyolországban és Portugáliában az erdőtüzek szaporodtak el a szárazság miatt.

A gabonaexportot is fenyegeti a Duna kritikus vízszintje Romániában  - Forrás: Twitter/@SorinMelenciuc

Az Európai Szárazságmegfigyelő Intézet (EDO) új adatai szerint Európa területének mintegy 45%-a esik legalább a második (narancssárga) riasztási fokozatba: 

Az aszály mértékéhez kapcsolódó riasztási fokozatok július közepén - Forrás: Európai Szárazságmegfigyelő Intézet

A földterületek 15 %-a a legsúlyosabb fokozatba került, ami a termésre és a növényekre is rendkívül káros hatással van. A termésben bekövetkező negatív változások nemcsak a nyári hónapokra lesznek hatással, hanem az egész évre kihatnak. A következő hetek előrejelzései szintén aggodalomra adnak okot, nagy áttörés nem várható. 

Borítókép: Kiss Csaba fotója a Bicsérdi horgásztó helyén

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.08 14:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön
48,8 Celsius-fok az új hivatalos európai melegrekord