A Ciara viharciklon fújja el fél Európát

A Ciara névre keresztelt viharciklon okozhat 100 km/h-t meghaladó széllökéseket Európa több országában a következő pár napban.

Jelentősen megerősödik a nyugatias áramlás a jövő hét elejére, ami a poláris és szubtrópusi légtömeg között fellépő nagy hőmérsékleti kontrasztnak tudható be. A két légtömeg közötti határvonal, az ún. polárfront mentén gyorsan kimélyülő, intenzív ciklonok fejlődnek ki. Ezek egyike a Ciara névre keresztelt viharciklon okoz szeles napokat Európa északnyugati és középső területein.

A nyugatias áramlás erősségének egyik fokmérője a kb. 9 km magasan fújó jet stream (futó áramlás), ami a polárfront felett helyezkedik el és poláris és szubtrópusi légtömegek közötti hőmérsékleti kontraszt függvényében nagyobb-kisebb sebességgel fúj. A GFS előrejelzése szerint hétfő délután extrém erejű lesz a jet az ír partok közelében. Az erős jet nagyban megkönnyíti az intenzív viharciklonok kialakulását. Térkép: WXCharts.com

A ciklon vasárnap éri el a Brit-szigetek térségét. A legerősebb

széllökések több helyen elérhetik a 100-130 km/h-t,

de a hegyvidéki területeken ettől erősebb szél is fújhat: akár 150 km/h-t meghaladó lökések is lehetnek. A Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) másodfokú figyelmeztetést adott ki Anglia déli részére és Wales területére. Többek között a sérülést okozó tereptárgyak, a partközeli hatalmas hullámok, valamint a közlekedést és kommunikációs szolgáltatásokat érintő fennakadások miatt. A szél mellett az eső is gondot jelenthet: hétfő estig helyenként 100 milliméternyi csapadék is lehullhat.

A szélvihar vasárnapról hétfőre virradó éjszaka eléri a kontinenst is. Hétfőn Franciaország északi felén, a Benelux államokban és Németországban, valamint Ausztriában és Csehországban is több helyen előfordulhatnak 90-120 km/h-s széllökések. A magasabban fekvő területeken azonban 130-160 km/h-ra is erősödhet a szél. A térségen átvonuló erős hidegfront sokfelé okozhat esőt, záporokat. Helyenként zivatarok, délután pedig hózáporok is kialakulhatnak. 

Hétfő délután hozzánk is megérkezik a hidegfront, hatására ismét kialakulhatnak zivatarok az országban. Erről külön cikkben számolunk be hamarosan.

Borítókép: WXCharts.com

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.02.08 13:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Európa mintegy 60 százalékát belepte a hó november végére
Viharos szél korbácsolta a Balatont
Viharos szél támadt a Dunántúlon, ma még jobban fog fújni