86 mm három óra alatt

A közel Kecskemét méretű keleti-franciaországi Nancy városát hömpölygő víz árasztotta el ma virradóra.

A közel Kecskemét méretű keleti-franciaországi Nancy városát hömpölygő víz árasztotta el ma virradóra.

 

Hétfőn délután nagy magasságokba törő zivatarfelhők fejlődtek Franciaország több pontján. Kora estétől Elzász és Lotharingia területén a radarmérések rendkívül nagy, 250-300 mm/h intenzitású csapadékgócokat is rögzítettek. Később a zivatarrendszer dél felé tevődött át és több erős góc is áthaladt Nancy városán. Szerencsére „csak” erős széllökések kísérték a zivatarokat, ugyanakkor a francia meteorológiai szolgálat villámlokalizációs rendszere 2-3 óra leforgása alatt 25.000 kisülést regisztrált.

 

 

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt helyenként 2 méter magas víz árasztotta el az utcákat, mely autók tucatjait sodorta magával, a híradások szerint egy áldozatot követelt a viharos időjárás.

A tűzoltóknak legalább 500 esetben kellett kivonulnia a vízzel elárasztott házakhoz illetve pincékhez, hatalmas anyagi károk keletkeztek. 5.000 háztartás maradt áram nélkül. A szakadó eső jól jellemzi, hogy 24 óra alatt 121 mm, 3 óra alatt 86 mm és volt olyan időszak amikor 6 perc alatt 15,7 mm esett le. A sár és törmelék eltakarítása várhatóan hosszú napokat vesz igénybe. André Rossinot, Nancy polgármestere közölte: kéri az államtól, hogy nyilvánítsa a várost katasztrófa sújtotta területnek.

A vihar haladását az alábbi radaranimáció mutatja.

Forrás: meteociel.fr, thisfrenchlife.com, trust.org

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.05.22 20:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban