8,1-es erősségű földrengés volt Új-Zéland közelében

Két másik rengés is megelőzte a legnagyobbat, szökőárriadót rendeltek el.

Három nagy erejű földrengést észleltek helyi idő szerint pénteken Új-Zéland térségében, a Csendes-óceáni Szökőár Előrejelző Központ emiatt cunamiriadót adott ki a csendes-óceáni térségre.

Forrás: Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ

Az első, 7,3-as erősségű rengés helyi idő szerint péntek hajnalban pattant ki Új-Zéland északi szigetétől keletre nagyjából 10 km-es mélységben. Ezt a rengést az egész régióban érezni lehetett, így a nagyobb városokban is (Wellington, Auckland). Az Amerikai Földtani Intézet (USCG) később 6,9-esre módosította a földmozgás erejét.

A második rengés pár órával követte az elsőt az Új-Zélandtól mintegy ezer kilométerre északkeletre található, jórészt lakatlan Kermadec-szigetek térségében. Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint ez 7,2-es, az USGS szerint viszont 7,5-ös erősségű volt. Az USGS újból szökőár veszélyére figyelmeztetett.

A legerősebb, 8,1-es erősségű rengés

szintén a Kermadec-szigetek térségét rázta meg helyi idő szerint péntek reggel 9 óra körül. A rengés ereje felülmúlta a 2019 májusában Peru közelében kialakult 8,0-as erősségű földrengést.

Szökőár előrejelzés a harmadik rengést követően /forrás: civildefence.govt.nz/

A harmadik, legerősebb rengést követően az új-zélandi katasztrófavédelmi hatóság ismét felszólította az Északi-szigeten élőket, hogy haladéktalanul hagyják el a partvidéket, keressenek menedéket a sziget belsejében, vagy a magaslatokon szökőár veszélye miatt. Emiatt az utakon hatalmas dugók alakultak ki.

Forrás: Youtube: Disaster Compilations

Bár azóta is több kisebb utórengés is előfordult a térségben, a szökőárriadót helyi idő szerint péntek délután lefújták.

Borítókép forrása: Pixabay

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.03.05 8:46


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést