8 hónapos vihar

A Szaturnusz bolygón még január közepén képződött a Naprendszer eddigi leghosszabb vihara.

Szaturnusz bolygón január közepén kezdődött, 8 hónapon át  megszakítás nélkül tartó heves vihar a leghosszabb , amelyet valaha a Naprendszerben megfigyeltek - közölték kedden a csillagászok.

A Szaturnus körül 2004 óta keringő Cassini amerikai űrszonda által megfigyelt mostani vihar már a kilencedik a Potsdamban zajló planetológiai (bolygótudományi) európai kongresszuson (ESPC) ismertetett kutatási eredmények szerint.


Ezek az akár 3000 kilométer átmérőjű területre kiterjedő légköri jelenségek rendszerint a gyűrűs bolygó egyenlítőjétől 35 fokkal délre, a tudósok által Viharok útjának nevezett térségben keletkeznek.

A Szaturnusz viharai által okozott elektromos kisülések következtében tízezerszer erősebb rádióhullámok jönnek létre, mint a földi égiháborúk esetében.

„A viharok nem csak erejük és makacsságuk miatt meglepő jelenségek, de az általuk kibocsátott rádióhullámok miatt is, amelyek azonban segítségünkre vannak a Szaturnusz ionoszférájának tanulmányozásában” - közölte Georg Fischer, az Osztrák Tudományos Akadémia munkatársa, aki maga is részt vesz az osztrák, amerikai és francia tudósok alkotta csoport által végzett megfigyelésekben.

A bolygó ionoszférájában a Cassini-Huygens űrszonda rádió- és plazmahullámokat érzékelő műszere (RPWS) által mért ionizációs szint a Szaturnusz nappali oldalán mintegy százszorosa az éjszakai oldalénak, ami megerősíti a Voyager űrszonda által 1980-ban és 1981-ben rögzített adatokat.

A legutóbbi hosszú vihar 2007 novembere és 2008 júliusa között tombolt a Naprendszer második legnagyobb bolygóján.

 

Forrás: tudomany.ma, Magyar Csillagászati Egyesület, [origo]

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.17 13:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?