70 fok a Földön

Könnyen lehet, hogy a nyilvántartott 58 fokos rekord sehol sincs a valóságtól.

58 Celsius fok - a Meteorológiai Világszervezet nyilvántartása szerint ez volt a Föld felszínén (a szabványok szerint természetes környezetben mért) legmagasabb hőmérséklet. A mérés 1922-ből, Líbiából származik. Kilenc évvel korábban a kaliforniai, beszédes nevű Halál-völgyben mértek 56,7 fokot, azóta a fenti csúcsoknál nem mértek magasabb hőmérsékletet.

Egy nemrég közzétett NASA tanulmány szerint bolygónkon ennél sokkal forróbb is volt a levegő, csupán nem volt a térségben mérőállomás, mely rögzíthette volna. A legmagasabb hőmérsékletek jellemzően sivatagos területen tudnak kialakulni, ám az élővilág és a mérőműszerek számára is "embertelen" körülmények miatt nehézkes itt időjárás-állomásokat üzemeltetni. Ezekről a területekről a meteorológusok műholdas mérések alapján szerzik az adatokat.

Az iráni Lut-sivatag látható és infravörös tartományban. A jobb oldali képen a fehér színek 70 fok körüli felszíni hőmérsékletet mutatnak (NASA, 1999. július 6.)

A felszín hőmérséklete felhőtlen időben az infravörös tartományban jól mérhető. A LandSat-7 műhold segítségével a NASA rendszeresen pásztázza többek közt a sivatagokban mérhető hőmérsékletet is. A megfigyelés meglepő eredményt hozott: a felszíni mérőállomást nélkülöző sivatagok területén jóval a feljegyzett rekordok feletti hőmérséklet mérhető, a MODIS szenzora 2005-ben az Irán délkeleti szegletében lévő Lut-sivatagban 70,7 Celsius fokos talajhőmérsékletet rögzített.

A két adat közvetlenül nem összehasonlítható, hiszen a szabványok szerint gyepes terület felett, 2 méter magasan, napfénytől árnyékolva kell mérni a hőmérsékletet, a műhold viszont közvetlenül a talaj hőmérsékletét mérte. A mérési különbség ellenére a 70 fokos felszín felett nagy valószínűséggel bőven 58 fok felett alakul a léghőmérséklet is. Pontos értéket viszont csak akkor fognak tudni a szakemberek, ha sikerül időjárás-állomást telepíteni a térségbe.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.04.16 16:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek