Nézzük, mi jöhet még?

Villámparádé, csillaghullás és földrengés után már semmin sem lepődünk meg: lássuk, mit hoz a folytatás.

Péntek 13. után nehéz bármit is mondani, nappali világossággal fémjelzett éjszakán vagyunk túl.. s ha ez nem lett volna elég, szombatra virradóra, reggel 6 óra 57 perckor földrengés pattant ki a borsod megyei Emődhöz közel. De mi várható a folytatásban?

Vasárnap többfelé számíthatunk zivatarokra, melyek nem kizárt, hogy újra vonalba rendeződve vonulnak majd végig az országon (délnyugat-északkeleti csapással), ebben az esetben csak hétfőn hajnalban fog kilépni a keleti határszélen. 

A zivatarokat heves kifutószél, felhőszakadás kísérheti) - a Sziget fesztivál utolsó pillanataiban akár kellemetlen perceket is okozhatnak a viharok. Mindezek ellenére folytatódik a meleg, fülledt idő, mely hatására tompábbak, fáradtabbak lehetünk: az ország keleti harmadán a maximumok akár a 35-36 °C-ot is elérhetik.

Hétfőn délután (az éjszakába nyúlóan) a jelenlegi számítások szerint elsősorban keleten-északkeleten lehetnek zivatarok, akár egy-egy hevesebb is. Várhatóan hatalmas hőmérsékleti kontraszt fog uralkodni az ország két fele között, 

mely akár a 8-10 °C-ot is jelenthet: a keleti határszélen nem kizárt, hogy a 35-36 °C-ot is elérik a maximumok, míg északnyugaton mindössze 26-27°C lesz.

Hétfőn és kedden egyre erősödő hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt görcsös panaszaink fokozódhatnak, illetve vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Az asztmatikus betegséggel élők állapota is rosszabbodhat ezeken a napokon.

Szerdáig fokozatosan csökkenni fognak a maximum-hőmérsékletek, kedden már mindenütt néhány fokkal 30°C alatt alakulnak a csúcshőmérsékletek; majd a képzeletbeli gödörből kimozdulva melegedés kezdődik, anticiklon épül ki felettünk és a hét végére feltehetőleg visszatér a kánikula: ami azt is jelentheti, hogy idén remélhetőleg nem kell az augusztus 20-i tűzijátékra rettegve indulnunk.

 

Az Időkép csapatának nem csak a tűzijáték miatt emlékezetes I. István királyunk szentté avatásának napja, hanem azért is, mert ezen a napon indult éppen egy évvel ezelőtt SMS viharjelzési szolgáltatásunk is, mely azóta már számos megrendelőt tudhat magáénak, amit ezúton is nagyon köszönünk!

Tavaly nyugodt idő volt a rakéták felbocsátásakor, de hogy mi várható idén, azt Észlelőink és olvasóink maguk is megjósolhatják előrejelzési versenyünkben! A tippeket vasárnap este 8 óráig várjuk!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.08.14 14:13


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk