50 mm-nél is több eső eshet szerdáig

Vasárnap éjjel a Dunántúlra, hétfőn a középső, majd este, éjjel a keleti megyékbe is megérkezik a kiadós csapadék.

Egy hullámzó hidegfrontnak és a front déli ágán képződő mediterrán ciklonnak köszönhetően országos csapadék várható, sokfelé számíthatunk kiadós mennyiségre.

A csapadék első hulláma éjjel érkezik a Dunántúlra, majd hétfőn napközben a középső tájakon is egyre többfelé elered az eső. A Kőszegi-hegység magasabb pontjain akár a szezon első hópelyhei is megjelenhetnek. Legkésőbb a keleti, északkeleti országrészbe ér el a csapadékzóna, itt hétfőn napközben még nem várható említésre méltó eső, és a hőmérséklet is többfelé eléri a 20-22 fokot. Ezzel szemben a Dunántúlon nagy területen 10 fok sem lesz, az erős, viharos szél pedig tovább ronthat a hőérzeten. Éjjel keleten, északkeleten is megnyílnak az ég csatornái, ahogy a mediterrán ciklon fölénk helyeződik.

Fotó: Fazekas Kálmán

Ez a mediterrán ciklon kedden szeles, barátságtalan, sokfelé esős időt hoz, az északnyugati szelet a Bakonyban, a Balaton és Sopron környékén akár

80 km/óránál erősebb lökések is kísérhetik.

Északkeleten még elérhetjük a 15-17 fokot, máshol azonban nem lesz melegebb 9-14 foknál. A Bakony magasabban fekvő részein még ennél is hidegebb idő várható, itt hópelyhek is keveredhetnek az esőbe.

Szerda délutánig az ország nagy részén összességében 20-50 mm csapadék várható. Ennél kevesebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hullhat, ugyanakkor főként a Bakonyban és az Északi-középhegységben

50 mm-nél is több összegyűlhet.

A ciklon és csapadékzónája szerdán napközben észak-északkelet felé távozik. Mögötte felszakadozik a felhőzet, de szeles marad az idő, és 11-17 foknál nem emelkedik magasabbra a hőmérséklet, sőt a még tartósabban csapadékos északi tájakon csak 8-10 fok valószínű.

Borítókép: Tunci

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.10.11 14:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk