50 fokos forróság dönt rekordokat Ausztráliában

Csütörtökön 50 fok közelében tetőzhet a forróság Ausztrália déli részein. Az aszályviszonyok romlanak, fokozódik a tűzveszély.

Közel másfél hónapja száraz, forró időszak uralja az ausztrál kontinens térségét. Korábban a keleti régiókat érintő, hatalmas pusztítást okozó tűzesetekről számoltunk be, ezúttal pedig az

országos hőség okoz rendkívüli időjárást.

Hőségriasztás csütörtökig (BOM)

A hőhullám a napokban már sokfelé 42-46 fokos hőséget hozott. A part menti települések a szelesebb idő miatt pár fokkal alulmaradtak a 42 fokhoz képest, de így is perzselő forróság jellemzi a déli partokat. A legmelegebb az állam déli, délkeleti tájain volt, és a napokban is ide várják az újabb rekorddöntő, 50 fok közeli hőmérsékleteket. A BOM (Bureau Of Meteorology), Ausztrália hivatalos meteorológiai szolgálatának jelentése szerint sokfelé már az elmúlt napokban is megdőlt a maximum-hőmérséklet rekordja.

Soz @HeatBBL, but #BrisbaneHeat came early to #Qld & these hot spots in the SE have likely broken Dec records! Do we sound like a broken record too? Some records were only set days ago! Cooler in #Bne tomorrow for better cricket weather - you'll have to #BringTheHeat yourselves! pic.twitter.com/2pqcVkOfpO

— Bureau of Meteorology, Queensland (@BOM_Qld) December 16, 2019

Hétfőre (fent) és múlt hétre vonatkozó maximum-hőmérsékletek (BOM)

Nem csak a hőség jelent a térségben problémát. A szárazság fokozódik és a tűzesetek is tovább szaporodhatnak.

Új-Dél-Wales - Aktuális riasztás
(Kép: csütörtökre vonatkozó riasztási fokozatok)
Extrém (piros) fokozat: Amennyiben nem kimondottan tűzvész ellen felszerelt, erre kiépített helyen tartózkodik, a helyszín miharabbi elhagyása javasolt.

A hőhullám a hétvégére mérséklődhet, de korántsem lélegezhetnek fel a lakosok, az aszály és a tűz általi pusztítás történelmi mértékre rúg.

Borítókép: Lucy Hinton

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.12.18 12:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én