5 éjjellátó kamera vár még pályázóinkra

Felhívásunk utolsó hetében a csillagos égbolt és a Tejút kreatív megörökítését díjazzuk ezen rendkívül értékes ajándékokkal.

Ahogy ígértük, pályázatunk utolsó frissítésében további 5 díjat ajánlunk fel a legszebb fotók és vieók, animációk beküldőinek a témában - ami pedig nem más, mint a csillagos égbolt megörökítése kertünkből, erkélyünkről, ablakpárkányunkról. A 15 időjárás-állomás mellé pedig meglepetésként 5 db, csillagfényben is színes éjszakai képet adó, teljes értékű IP-kamerát ajándékozunk azoknak, akik a legszebb, legkreatívabb felvételekkel lepnek meg minket.

Sokan talán most felsóhajtanak - "dehát ez lehetetlen, városban élek, mobiltelefonom van, kizárt dolog, hogy ebben részt vegyek" - nos, korántsem esélytelen a dolog!

Nem a legtökéletesebb, sivatagi hegycsúcson, milliós fényképezőkkel készített felvételeket várjuk, hanem a legötletesebbeket, hanem Kompozíciókat, variációkat egy témára. Még ha a fényszennyezés miatt csak 1-2 csillag klátszik, akkor is fantsztikus kompozíciókat állíthatunk össze UV és/vagy Infra fénnyel megfestett gyümölcsfáink virágaink alá rejtve akciókameránkat, mobiltelefonunkat.

Az sem baj, ha a város fényei a kompozíció részét képzik; megfelelő szögben beállítva a telefont / kamerát, még érdekesebb eredményeket is kaphatunk.

Akit pedig az riaszt el, hogy okostelefonja nem tud automatikusan időzítet sorozatfelvételeket készíteni, nos - számukra is van egy jó hírünk - 99 % hogy mégiscsak tud ilyet a készülék - egy kis trükközéssel.

Számos olyan, ingyenes  applikáció tölthető le ugyanis min Android, mind iOS / iPhone készülékekre, amely megteszi nekünk azt a szívességet hogy (ha engedélyezzük), akkor kívánt időközönként rákoppint helyettünk az exponáló gombra, és nem hagyja "elaludni" sem a telefont. Ilyenek például az "Intervalometer", a "Lapse It", de még egy csomó hasonló szoftver képes erre. Csak töltsük le és telepítsük őket, figyelmesen végigolvasva, hogyan tudjuk neki megmutatni, hol van az exponáló gomb, és persze meg is kell engednünk a telefon kamerájának, hogy vezérelje őt az adott külső applikáció. Egyáltalán nem nehéz, 10 perc alatt tudunk Timelapse / Nightlapse kamerát varázsolni bármely korábbi okostelefonunkból! (Arra figyeljünk hogy csak olyan alkalmazást töltsünk le, amit sokan megbízhatónak minősítettek - mi ezt a kettőt próbáltuk / használtuk).

Tehát ragadjuk meg az alkalmat, menjünk ki a kertbe / erkélyre, csináljunk valami érdekes kompozíciót esetleg UV- vagy Infra fényben megvilágított - esetleg "egzotikus ablakpárkány" kihívásban részt vevő virágunkkal az előtérben  - persze vigyázva, hogy a kép közepén a "végtelenben" fogja meg a fókuszt a telefon / fényképező. Még egyszer - a kreativitást és az ötleteket díjazzuk majd, nem a kristálytiszta, NASA-imitációs felvételeket. És a kreativitáshoz bőven elég bármi, amin ma telefonálni lehet :)

(Cikkünkben szereplő valamennyi fotó és videó saját stábunk, szerkesztőségünk kertjében készült - külön érdekesség, hogy mindkettő radarhelyszín is egyben - az első, Budapest kertvárosában található kis teljesen átlagos, pázsitos, gyümölcsös, a második pedig a Balaton mellett épülő miniatűr repülőterünk kísérleti radarhelyszíne. )

És ami a legfontosabb - minden itt látható felvételünk - beleértve a Tejút felragyogását is a kristálytiszta égbolton - mobiltelefonnal készült (és nem, még csak nem is az idei legdrágább csúcsmodellekkel...) 

Köszönjük az eddig beküldött több száz (lassan félezer!) pályaművet - Április 30-ig várjuk a csillagos égbolt kompozíciókat (is). 15 db időjárás-állomást pedig egy 5 darab olyan IP-kamerával egészítünk ki, amely legalább ilyen felvételek készítésére képes - így összesen 20 értékes ajándékkal lepjük majd meg a legjobban sikerült pályaműveket.

Eredmény, összefoglaló május 1-jén - és az eddig beérkezettek alapján ígérjük, hogy  összefoglaló cikkeinkben döbbenetesen szép és érdekes felvételeiteket osztjuk meg majd mindenkivel.

Még pont 1 hét van hátra, várjuk a fotókat, videókat, köszönjük!

2020 Április 23.
Az Időkép.hu szerkesztősége

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.04.23 20:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban