5 centit meghaladó jég, károkozó szélvihar kísérheti a heves zivatarokat keleten

Az ESTOFEX 3-as fokozatú figyelmeztetést adott ki délkeletre. Akár a piros zivatarriasztás is kiadásra kerülhet délután.

Lecsengett a zivatarok első hulláma, a java azonban még csak ezután jön. A hullámzó hidegfront előterében elhelyezkedő meleg-nedves légtömeg tökéletes táptalajt biztosít majd a délután második felében beinduló heves zivatarok számára, melyek főleg a Tiszántúlt és a délkeleti területeket érinthetik majd.

A légkörben ekkorra rendkívül nagy mennyiségű energia gyűlhet össze, ami más tényezőket is figyelembe véve lehetőséget ad az igazán heves, károkozó zivatarok kialakulására.

WRF modellünk is extrém magas CAPE-értéket (zivatarok által hasznosítható konvektív energia) számol az ország keleti felére

Az Európai Viharjelző Szolgálat (ESTOFEX) Nyugat-Románia, Észak-Szerbia mellett

Magyarország délkeleti területeire is a legmagasabb, 3-as fokozatú figyelmeztetést adta ki.

A legerősebb szupercellákat itt erősen viharos, orkán erejű szélrohamok, és akár 10 centit megközelítő jégeső is kísérheti.

Az ESTOFEX előrejelzése 

A HungaroMet 11 vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, de az időjárási helyzetre való tekintettel

akár a harmadfokú, piros zivatarriasztást is elrendelhetik.

Kérünk mindenkit, hogy vegye komolyan a figyelmeztetéseket, riasztásokat, és figyeljék a csapadékgócok mozgását a radarképeken. Tájékozódjanak az aktuális helyzetről, mielőtt útnak indulnak! 

Borítókép: Bakonyiember

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: Szombat 12:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Úszott Komárom
106 km/órás széllel ért a vihar Prédikálószékre
Félhavi csapadék zúdult a Dunakanyarra