4,4-es erősségű rengés volt Nógrádban (Frissítve)

A földmozgást Budapesten és Esztergomban is érezni lehetett, több utórengés is volt.

Vasárnap hajnali 2:34-kor földrengés keletkezett a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében 6 km mélységben. A földmozgás mérete 4,4 volt a Richter-féle skálán. A rengést 2:48-kor egy 3,4-es utórengés követte.

Kattintson a beszámolókért »

A földrengéseket a lakosság több mint 110 településen érzékelte. Az Obszervatóriumba beérkezett kérdőívek alapján épületkárok keletkeztek a következő településeken: Acsa, Balassagyarmat, Bánk, Bercel, Borsosberény, Csereháthaláp, Cserhátsurány, Erdőkürt, Érsekvadkert, Herencsény, Magyarnándor, Mátraverebély, Mohora, Nagyoroszi, Nógrád, Nógrádsipek, Pásztó, Rimóc, Salgótarján, Tahitótfalu, Terény, Tolmács, Vác.

Facebook oldalunkon többen is beszámoltak arról, miként élték át az éjszakai rengést:

- Hegedűs László: "Dorogon földrengés volt, az ágyam odébb ment picit."

- Czene Zoltán: "Veresegyházán szintén érezni lehetett a földrengést."

- Sándor Zsolt: "Újpesten, kilencediken érezhető volt az éjjeli földrengés."

- Török Katalin: "Budapesten tisztán érezhető volt, mozgott az épület és recsegett az ablak."

- Ocsovszki Ditta: "Nagylócon, Nógrád megyében érezhető volt a földrfengés!"

- Batyik Gergely: "Földrengés volt valahol az északi országrészben, Esztergomban frankón érezni lehetetett!"

Vándornyik Ottó: "Nagyon rossz érzés úgy felkelni,hogy az ágy kidob magából , szószerint nekivágta az ágyat a falnak / kb 5-10 cm / és az üveges szekrény kolompol mintha rángatnák az egészet, a csillár kilengett. A kutyák folyamatosan ugattak /vonyítottak/ a faluban. Lehetett hallanni gyenge morajlást is a Börzsöny felöl. Durva volt!"

A rengés méretéből adódóan a következő hónapokban utórengésekre lehet számítani az epicentrum környezetében, ezek helye és mérete azonban sajnos nem jósolható meg. Január 21-én hajnali 2 óra 6 perckor újabb utórengés volt, melynek erősége 2,9-es volt, erről Oláh János nevű olvasónk a következőképp számolt be:

"Nógrádsipeken a 2014.01.19-i kettős földrengés után ma, azaz 2014.01.21. 2 óra 6 perckor újra a földből jövő tompa durranásszerű hanggal megrázkódott a házunk. Ennek erőssége 2,6-2,8 lehetett. (Még nem aludtam, ezért igazán éreztem.)"

A térségben utoljára 2013. június 5-én keletkezett jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében, melyet adataink szerint három érezhető utórengés követett. Ezek közül a legnagyobb magnitúdója elérte a 3,6-os értéket.

Forrás: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Amennyiben Ön is érzékelte a földrengést, várjuk beszámolóját!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.01.19 7:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést