43 fokos forróság tombolt szerdán Franciaországban

Több településen is abszolút rekordot döntött a hőség.

Nem volt ritka az elmúlt napokban a 40 fok fölötti hőmérséklet Franciaország déli-délnyugati részén, az Atlanti-óceán fölött elhelyezkedő alacsony nyomású rendszer előoldalán Afrika felől folyamatosan érkezett a száraz, forró levegő a térségbe.

A legmelegebb szerdán volt, ekkor

a csúcshőmérséklet több helyen a 42-43 fokot is meghaladta. 

Sok településen a tegnapi nap bizonyult a legforróbbnak a mérések rendszeres kezdete óta. Durban-Corbières-ben 43,3 fok volt, Carcassonne-ban pedig 43,2 fokos történelmi értéket mértek, messze megelőzve a korábbi, 2003 augusztusi 41,9 fokos rekordot! Ugyanez a helyzet Toulouse-ban, ahol az új rekord 42,4 fok szemben a korábbi 40,7 fokkal, melyet szintén 2003-ban mértek.

Abszolút hőmérsékleti rekordok szerdán Franciaországban| Forrás: Météo Express

 

A Gard megyei Salindresben egyébként szerdán 44,4°C-ot is mértek, de ez az érték egyelőre még jóváhagyásra vár. Ha jóváhagyják ezt a mérést, akkor ez lehet minden idők legmagasabb hőmérséklete Franciaországban, amely 0,3 fokkal múlná felül a korábbi, 2003-as rekordot.

Sok helyen az éjszakák is rekordmelegnek bizonyultak, augusztus 22-ről 23-ra virradóan a Côte d'Azur-on található Mentonban mindössze 30,4 fokig csökkent a hőmérséklet, ilyen magas értékre korábban nem volt példa.

A forróságnak hamarosan egy hidegfront vet véget, péntekre mindenhol jelentősen visszaesik a hőmérséklet Franciaországban, a hőséget heves záporok, zivatarok mossák el.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Fazekas-Varga Júlia

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.08.24 11:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Állati melegen indult a hét