40 fokot mértek Palermo közelében

Palermo környékén 38-40 fokig emelkedett a hőmérséklet az elmúlt 2 napban, amihez viharos szél is társult. A forró, száraz időben bozóttüzek alakultak ki.

Rendkívül meleg napokat él át Szicilia. Az Afrika irányából fújó forró szél, a Sirokkó szerdán és csütörtökön is többfelé emelte 35 fok fölé a hőmérsékletet a szigeten. A legforróbb régió pont a sziget legnagyobb városa, Palermó környékén alakult ki, ahol a 38-39 fokot is elérte a csúcshőmérséklet. Ma délelőtt pedig

40,1 fokot mértek

a várostól kissé északnyugatra fekvő tengerparti városkában, Capaci-ban található meteorológiai állomáson.

A Szahara felől érkező szubtrópusi meleg az ICON modell 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méteres magasságra) vonatkozó térképén. Forrás: Meteociel.fr

Csütörtöki maximumok Sziciliában. Forrás: Meteonetwork.it

Nyáron, hasonló időjárási helyzetben megfigyeltek már 40 fokot meghaladó hőmérsékleteket is Sziciliában, de májusban ez extrémnek számít. A Palermo-ban az 1994-ben mért 38,6 fokos májusi rekord is jócskán megdőlt.

A sziget fővárosa környékén tapasztalható kiugróan magas hőmérsékletek elérésében a bukó szél is jócskán besegített. A dél felől érkező, már amúgyis nagyon meleg levegő a várostól délre fekvő hegygerincen felemelkedve kiszáradt és a lee oldalon lezúdulva mégjobban felmelegedett. A bukószél többfelé viharos erősségű volt, de szerdán Palermo-ban 110, Bagheria-ban 126 km/h-es széllökést is mértek. Ez utóbbi már orkánnak minősül.

Szerdán mért legnagyobb széllökések Sziciliában, Forrás: Meteonetwork.it

A csontszárazzá vált levegő (a relatív páratartalom néhol 10% alá csökkent), a forróság és szél sajnos megtette hatását: a környéken bozóttüzek alakultak ki.

Forrás: Rete Meteo Amatori / Facebook

Forrás: Pupia Crime / Youtube

Forrás: Retemeteoamatori.it

Borítókép: Pupia Crime / Youtube

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.05.14 17:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
A sarki fény is megjelent a nap végére
Viharosra fordul az idő