40 fok felett Dél-Európa, sosem látott májusi hőség Marokkóban

Sorra dőlnek a melegrekordok Dél- és Közép-Európában, Marokkóban pedig 45,7 fokot mértek.

Rekordot döntögető hőség terjedt ki Dél- és Közép-Európára, megdöntve a májusi rekordokat Portugáliától Németországig. A legszélsőségesebb hőség Portugáliára, Spanyolországra és Franciaországra összpontosult. A rendkívüli hőséget az Észak-Afrikából érkező forró, száraz légtömeg hozta a térség fölé. Marokkó a legmagasabb májusi hőmérsékletét érte el pénteken,

45,7 fok született Sidi Slimane-ban,

az ország északnyugati részén található kisvárosban.

Maximiliano Herrera, a szélsőséges időjárási jelenségeket világszerte figyelő klimatológus a Twitteren azt írta , hogy a péntek „történelmi nap volt Európában, havi rekordok tucatjaival”.

Spanyolország déli részén pénteken 41,8 fokig emelkedett a hőmérséklet,

szombatra pedig még melegebb idő várható. 

Sevillában 40,8 fokon tetőzött a péntek, ezzel a városban megdőlt a legmagasabb májusi hőmérséklet rekordja. Sok más országban is dőltek csúcsok, ezek közül néhány példa: Ausztriában, Brunnenfeldben 34,8°C, Svájcban, Stegben 35,1°C, Liechtensteinben, Triesen Haldenstrasse-ban 34,6°C (utóbbi szintén a legmelegebb májusi nap a mérések kezdete óta).

Franciaországban péntekig 38 egymást követő napon volt a szokásosnál magasabb hőmérséklet. A Météo-France, az ország meteorológiai szolgálatának előrejelzői azt várják, hogy az idei az eddigi legmelegebb május lesz, még az 1950-es és 1960-as évek néhány júliusánál is melegebb. Természetesen itt is dőltek havi rekordok több meteorológiai állomáson is.

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.05.21 10:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
30 éves rekord dőlt meg szombat hajnalban
A legmelegebb márciusok közé is beférne az idei február