Közel 5-ös erősségű a Florida felé robogó Ian hurrikán

Kubát elhagyva gyorsan erősödött Ian hurrikán. Csak egy hajszálnyira van az 5-ös kategóriától.

Helyi idő szerint szerda késő délután éri el Florida partjait az Ian hurrikán, ami Kubát elhagyva 4-es kategóriájú hurrikánná erősödött a Mexikói-öböl meleg vízfelszíne fölött és jelenleg nagyon közel áll ahhoz, hogy elérje az 5-ös erősséget is.

A legfrissebb jelentések szerint a hurrikán szemfala körül 155 mérföld/órás, azaz 250 kilométer/órát elérő szél tombol, ami

csak egy hajszálnyíra van az 5-ös kategóriától (157 mi/h vagy 252 km/h).

Belsejében pedig 937 hPa a legalacsonyabb légnyomás. 

Ian Florida nyugati részét vette célba, melyet 250 km/h körüli széllökésekkel érhet el. A hatalmas szél mellett pedig az akár 3-5 métert elérő vihardagály is komoly fenyegetést jelent a sűrűn lakott partvidékre.

Floridában az érkező hurrikán előtt kedden tornádók alakultak ki és okoztak jelentős károkat.

🌪️SOUTHWEST FLORIDA TORNADO🌪️ 2022. szeptember 27.

A hurrikán a partot elérve várhatóan veszít erejéből és haladási sebességéből, lelassul, így pedig kiadós esőzésekre lehet számítani. Az előrejelzések szerint többfelé 300-600 milliméternyi csapadék hullhat le a következő 3 napban Floridában, ami pusztító áradásokat, villámárvízeket okozhat a térségében. A közeledő hurrikán és annak várható pusztítása miatt több millióan hagyták el otthonukat.

Ian kedden Kuba nyugati részén söpört végig. A szigetországban jelentős károkat okozott a vihar és mintegy 11 millióan maradtak áram nélkül, írja a BBC

Címlapkép: NOAA friss műholdképe az Ian hurrikánról

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.09.28 15:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk