Irma elérte Floridát

A 4-es fokozatúvá erősödött Irma vasárnap elérte Floridát, Miami utcáit elöntötte a víz. A hurrikán azóta trópusi viharrá szelídült.

Friss (hétfő délután): 1-es fokozatú hurrikánná, majd trópusi viharrá mérséklődött Irma, miután végigsöpört Florida nyugati partvidékén, és a benne lévő szél sebessége 120 km/órára csillapodott. Előrejelzések szerint a vihar a nap folyamán tovább gyengül, ahogy eléri Florida északi és Georgia állam déli részét. Több mint 6 millió háztartásban nincs áram, Miami tengerparti részeit pedig még mindig víz borítja. A városban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

Animáció Irma, illetve az őt követő kisebb, José hurrikán útvonalának előrejelzéséről, és a területükön tomboló szélről:

Forrás: Windy.com (A kép kurzorral mozgatható)

Vasárnap éjjel: Miami egyes részeit 60 centis víz borítja, több mint 2,5 millió háztartásban pedig nincs áram Floridában. Irma központi része az állam nyugati partjain keresztül észak felé halad tovább. A hurrikán 2-es fokozatúra mérséklődött, de a benne lévő szél sebessége még így is eléri a 175 km/órát, írja a BBC.

Elöntötte a víz Miami egy részét:

Videó: Ruptly TV / Youtube

Vasárnap délután: Lecsapott az Irma Floridára, az állam déli részén a heves esőzések nyomán folyókká változtak az utak, már több mint 1,4 millió háztartásban szünetel az áramszolgáltatás (BBC). Egyes hullámok magassága a 4 és fél métert is meghaladhatja! Dél-Floridában tornádóra is figyelmeztetnek. A legnagyobb pusztítás az állami nyugati részén várható, ahol a hurrikán szeme áthalad. Kubában szombaton pusztított Irma, házak tetejét szakította le, épületeket rombolt le, városokat árasztott el a szigetország északi partvidékének sok száz kilométerén.

Elérte Florida déli részét a hurrikán (Kép: NOAA)

Érdekességként megemlítendő, hogy a rendkívül erős hurrikán a Bahama-szigetek térségéből időszakosan /kb.22-24 órára/ az óceáni vízszintre is jelentős hatást gyakorolt, "elszívta az óceán vizét”. Ennek köszönhetően az óceáni partvidék jelentős mértékben visszahúzódott és ennek következtében a kagylók és egyébként normális helyzetben a víz alatt lévő tárgyak szárazra kerültek:

Forrás: MomoTV / Youtube

Vasárnap délelőtt: Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint az Irma ismét 4-es fokozatú hurrikánná erősödött, miután Kubát elhagyva a benne lévő szél erőssége elérte a közel 210 kilométer/órás sebességet (BBC). A vihar közeledését már Floridában is érezni: A Floridai Keys szigetcsoporton szombat éjjel 119 km/órás szelet mértek és a tengervíz is erős hullámzásba kezdett. A hurrikán legveszélyesebb, központi része az állam nyugati partvidékét érinti, de Miami sincs biztonságban.

Már Miamiban is érezni Irma hatását (Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Az Irma és a José hurrikánok legvalószínűbb útvonala (Forras: NOAA)

Szombat reggel: Újra 5-ös erősségű hurrikánná fejlődött Irma szombat reggelre, viszont időnként "csak 4-es erősséggel tombol" az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont tájékoztatása szerint. A hatalmas vihar Kubára is lecsapott, és tovább folytatja útját Florida felé, melyet vasárnap reggel érhet el a számítások szerint. A vihar méretét jól jelzi, hogy az egész államon végigsöpör majd, és várhatóan hatalmas lehet a pusztítás mértéke. Eközben a Jose nevű hurrikán erőssége elérte a 4-es fokozatot, a Katia pedig 1-es erősségű hurrikánként érte el Mexikó partjait, de a szárazföld felett gyorsan veszít erejéből.

Péntek délelőtt: A még mindig 270 km/órás széllel tomboló Irma átsöpört a brit fennhatóság alá tartozó Turks- és Caicos szigeteken, már a Bahamák felé tart, a mai napon Kubát is eléri, Floridára pedig várhatóan 4-es erősségű hurrikánként vasárnap csap le. Az amerikai állam déli részén 500 ezer embert szólítottak fel a térség elhagyására. Eddig kb. 1,2 millió embert érintett a hurrikán, de ez a szám 26 millióra is emelkedhet, írja a BBC. Közben Irma mögött 3-as fokozatúra erősödött a José nevű hurrikán, Katia pedig szombaton a mexikói Veracruz államba hozhat heves esőzést és szélvihart.

Csütörtök délután: Már a Dominikai Köztársaság területén tombol a rendkívül heves, 5-ös erősségű, Florida felé tartó Irma hurrikán, amely romba döntötte Antiguát és Barbudát. Az 1700 lakosú Barbudán a házak 90 százalékát a földdel tette egyenlővé a vihar (MTI). Puerto Rico lakosságának több mint a fele, 3 millió ember maradt áram nélkül. Közben két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: José az Atlanti-óceánon és Katia a Mexikói-öböl nyugati része fölött.

Az USA-hoz tartozó Virgin-szigetek egyikének, Saint Thomasnak sem kegyelmezett Irma:

Videó: Breaking Disaster

Szerda: Az Irma névre keresztelt hurrikán, a 12 éve nem látott, legnagyobb, 5-ös erősséget elérve megérkezett a karibi térségbe, szerdán Barbuda-sziget területén tombolt, 20 km/órával nyugat felé haladva.

Elképesztő erővel csapott le hurrikán a karib szigetvilág keleti részén található Saint Martin szigetre:

Forrás: PTZtv / Youtube

300 km/h-s szél kíséri, de a széllökések akár a 350 km/h-t is elérhetik. Egyes források szerint hatalmas mennyiségű, helyenként akár 400-500 mm csapadékot is eredményezhet. A napokban a Dominikai Köztársaság, Haiti, és Kuba következnek. Florida kormányzója szükségállapotot hirdetett.

"Sajnos érinteni fog bennünket, ma már azt mondják Florida történetében ez lesz a legnagyobb hurrikán. Én már kettőt itt megéltem... de ettől félünk. Azt hiszem, ha el kell hagyni a házat, akkor elmegyünk egy másik államba." - nyilatkozta egy helyi magyar lakos.

Az Irma hurrikán előrejelzett haladási útvonala:

A modellek előrejelzése eltérő az útvonal tekintetében:

Forrás: NOAA

Műholdfelvétel a hurrikán szeméről:

 

Forrás: NOAA, Severe Weather Europe

Források: NOAA, Severe Weather Europe, Wearther.com

Borítókép: NOAA

 

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.09.06 12:15


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
Teljes napfogyatkozást lehetett látni hétfőn Észak-Amerikában
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig