30 centi hó gyűlt össze Bánkúton

Kitartóan havazott az éjszaka folyamán Bánkúton, a vizes, tapadó hónak sajnos több fa is áldozatul esett.

Éjjel is tartotta magát a hidegfront mögötti konvergenciavonal a Bükk-Debrecen vonalon, Miskolc környékén többfelé 20 mm-nél is több csapadék hullott.

A magasban érkező hideg levegő hatására a Bükkben és a Mátrában havazásba váltott az eső. Bánkúton már este meghaladta a hóréteg vastagsága a 10 centimétert, amely aztán tovább gyarapodott,

reggelre 30 centis hótakaró fedte be a hegycsúcsot.

A korán jött tél sajnos több fakidőlést is okozott, a még lombos növények ugyanis nem bírták az ágaikra nehezedő vizes, tapadó hó súlyát.

Fotók: Fehér Sas Panzió

"Ahogy arra számítani lehetett, sajnos sok volt a fakidőlés éjszaka, de semmi pánik, az utat felszabadítottuk! Az aggregátorunk mondjuk azóta is megy... Hóvastagság 30 cm körül lehet" - számol be Facebook oldalán a Fehér Sas Panzió.

"A tegnap éjjel leesett 20 cm hó sajnos meglehetős károkat okozott Bánkút körül, mivel a lombos fákon megtapadt a hó, sok a leszakadt ág, kidőlt fa. Áram egyelőre nincs, a hálózat nagy területen sérült, bizonytalan, hogy mikorra állítják helyre. Az utat is lezárták a mai napon. Senki ne induljon neki, amíg a fákról le nem olvad a rátapadt hó, addig az erdő NEM BIZTONSÁGOS" - írja Facebook oldalán a Bánkúti Turistaház.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2021.10.14 10:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben