3 hurrikán pörgött egyszerre

Milton érkezésére Floridában készülnek, Leslie az Altanti-óceán felett tombol, Kirk maradványa pedig Európába érkezik.

Miközben Florida térségében Milton érkezésére készülnek, Európa partjait a mai napon érheti el a Kirk hurrikánból mérsékelt övi ciklonná szelídült légköri képződmény. Középpontjában 980 hPa alatti légnyomás-értékeket mértek. 

A Kirk ex-hurrikánból a legtöbb csapadékra az előrejelzések szerint Portugáliában és Spanyolország északnyugati felén, valamint egy Észak-Franciaországon keresztül Belgiumba, Luxemburgba és Németország nyugati részeibe vezető, képzeletbeli folyosó mentén számíthatunk.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy tegnap - a pénteken hozzánk is megérkező - Kirkkel együtt 3 aktív hurrikán is mozgott, Leslie és a neves Milton társaságában. Kirk azóta természetesen veszített az erejéből, így már csak ex-hurrikánként emlegethetjük.

 Forrás: NOAA

Nem úgy, mint Miltont, akinek érkezésétől nagyon sokan tartanak, Florida partvidékén több mint egymillió ember számára rendeltek el kötelező kitelepítést. A tengerparti területeken súlyos áradásokra számítanak, helyenként rövid idő alatt akár 300 mm csapadék is zúdulhat a térségre.

 Forrás: NOAA

Nem irigyeljük a floridai lakosokat, Milton ugyanis kevesebb, mint két héten belül a második súlyos vihar, ami eléri a térséget, a hatóságok ráadásul még a Helene hurrikán által okozott törmeléket sem tudták mindenhol tökéletesen eltakarítani.

Milton 2024. október 9-én | Fotó: NOAA

Borítókép: NOAA

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 4 órája


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egy hurrikánból továbbfejlődött ciklon érheti el hazánkat
290 km/órás széllökésekkel közelít a Milton hurrikán Florida felé
Milton 5-ös erejű hurrikánként csaphat le Floridára