3 dimenziós radart fejlesztünk

Egy éve működik Pozsonyban tűsugaras lokátorunk, az új változat már magassági letapogatást is végez majd. Videóval!

Bár az Időképnek már közel 4 éve van - immár 8 állomásból álló - saját radarhálózata, az első lokátorok még nem voltak képesek a letapogató sugárnyalábot kellően koncentrálni, sem annak vertikális állásszögét szabályozni. A leghevesebb viharokat és zivatarokat persze így is kiválóan lekövették, ám a gyengébb vagy fagyott halmazállapotú csapadékot kevésbé és kisebb távolságból  érzékelték.

Ennek javítása érdekében első lépésként az antennát modernizáltuk, amely egy közel másfél méteres parabolával hozzávetőlegesen 10-szer koncentráltabb "célzást" tett lehetővé. Így a Pozsonyban tavaly ősszel telepített változat már kiválóan "látta" a gyengébb, alacsonyabb kiválású csapadékokat, illetve a havazást, hószállingózást is, ráadásul jóval nagyobb távolságban (250 km-es hatósugárral).

A következő lépés a vertikális letapogatás (függőleges metszetek készítésének lehetősége), amelyhez értelemszerűen az szükséges, hogy a forgó antenna állásszögét folytonosan, működés közben lehessen vezérelni. Ennek prototípusa készült el az elmúlt hónapok során, melynek éles tesztelése várhatóan még idén megkezdődik.

A mellékelt videókon az látható, hogy a félig összeszerelt parabola-antennát először álló helyzetben, majd forgás közben is rendkívül precízen "döntögeti" egy tesztprogram, amely természetesen szoftveres vezérléssel szinkronba kerül majd a jelfeldolgozó, szerver oldali modulokkal. 

Jelenleg lefelé 2, felfelé 17 fokban lehet megdönteni az antennát, amely lehetővé teszi, hogy egy magasabb hegyről akár a völgyekbe is "le lehessen pillantani", vagy ami még ennél is fontosabb, a Föld görbületét a negatív állásszögekkel ellensúlyozni, és így a 200-250 km-re lévő, alacsony kiválású csapadékok reflexióját is érzékelni. A pozitív tartomány is nagyon fontos, ennek segítségével ugyanis fel lehet térképezni a zivatarfelhők függőleges kiterjedését - ami pedig jól korrelál a kialakulóban lévő felhőszakadás hevességével, a jégeső esélyével. El lehet különíteni a konvektív csapadékot az alacsony kiválású, "áztató" esőtől, sőt - akár még a magasban kihulló, ám földet érés előtt elpárolgó, amúgy igen látványos virgák is kiszúrhatóak vele.

Végső soron egyetlen ilyen radarra részleges, később - több radar kompozitjával teljes -, 3-dimenziós modellt lehet élőben készíteni a légkörben zajló, csapadékkiválással járó jelenségekről. Jól nyomon lehet követni a zivatarfelhők életciklusát, azaz elkülöníteni a fejlődő, kifejlett és feloszló Cb-k és egyéb, konvektív jelenségek fázisait, ami rendkívül fontos a nowcasting jellegű meteorológiai alkalmazásoknál - és persze nagyon látványos is.

A radarfejlesztést az Időkép és a Meteopress leányvállalatával, a MeteoSense S.r.o.-val közösen, a Grante Zrt. segítségével végezzük. Az első teszteredményekkel várhatóan 2014 tavaszán jelentkezünk majd - addig is várjuk nézőink, látogatóink véleményét, javaslatait, visszajelzéseit - köszönjük!

2013. november 20.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.11.21 9:21


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Zivatarok robbantak ki az Adrián