29,5 fokos volt a napi abszolút hőingadozás Zabarban

Zabari mérőpontunk elképesztő 29,5 fokos napi hőingadozást regisztrált kedden.

Elképesztő napi hőingadozást tapasztalhattunk meg kedden. Reggel még bőven felfért egy télikabát is, hisz szinte mindenhol fagyos volt az idő, 0, -10 fok között alakultak a minimumok. Délelőtt aztán gyors melegedés kezdődött, meredeken emelkedni kezdett a hőmérséklet, és délután már sokfelé mérhettünk 20 fok körüli értékeket. Így nemhogy a kabát, de még a pulóver is sok helyen lekerülhetett. 

A napi abszolút hőingadozás többfelé meghaladta a 20 fokot, a legnagyobb különbségek azonban az északi tájakon alakultak ki. Zabarban hajnalban még -9,7 fok volt, délután viszont kis híján 20 fokig, egészen pontosan 19,8 fokig melegedett a levegő. Így

a napi abszolút hőingás 29,5 fok volt,

ami meglehetősen magasnak számít.

Zabari mérőpontunk hőmérsékleti grafikonja

Rekordnak viszont nem nevezhető, mivel a 1956. februrár 18-án 30,7 fokos volt a legnagyobb magyarországi hőingadozás, melyet az Országos Meteorológiai Szolgálat Szamosangyaloson regisztrált.

A legmagasabb hőmérsékletet Sárospatakon mértük, ahol 23,4 fok volt a maximum.

A nagy hőingadozást a rendkívül száraz levegőnek köszönhetjük. A legmelegebb délutáni órákban sok helyen a 20, helyenként a 10 %-ot sem érte el a relatív páratartalom.

Borítókép: Gindele Tibor Pál

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.03.22 22:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

27-28 fok is lehet délen holnap délután
Néhány perc alatt 10-12 fokot hűlt a levegő keleten a viharok miatt
Óriási virágtengerekben gyönyörködhetünk