290 km/órás széllökésekkel közelít a Milton hurrikán Florida felé

Legutóbb 2005-ben pusztított ilyen erős hurrikán a Mexikói-öbölben. Floridában eddig még soha nem került sor a mostanihoz hasonló mértékű evakuálásra.

Rendkívül gyors erősödést produkált az elmúlt 24 órában a Milton hurrikán a Mexikói-öböl fölött, immár a legerősebb, 5-ös kategóriájú hurrikánok közé sorolható. 

Milton szemében a légnyomás elképesztően mélyre, 897 hPa-ig süllyedt, a szem körüli falban a legerősebb széllökések sebessége a 290 km/órát is meghaladta. A Mexikói-öböl fölött eddig csak két hurrikán ért el hasonló erősséget: 1980-ban az Allen, 2005-ben pedig a Rita. A hurrikán szerda délutántól lesz közvetlen hatással Floridára, központi része várhatóan Tampánál ér partot csütörtökre virradóan.

Milton középpontjával a Yucatán-félszigettől északra | Fotó: NOAA

A várható pusztítások és életveszélyes időjárási körülmények között Florida történetének eddigi legnagyobb mértékű evakuálását rendelték el. Emiatt az autópályákon hatalmas dugók alakultak ki, miközben mindenki próbál biztonságosabb helyre húzódni a hurrikán elől.

Borítókép: A GOES-16 műhold infravörös felvétele Miltonról magyarországi idő szerint kedd 14 óra 35 perckor, forrás: Tropical Tidbits

Szerző: Időkép
Megjelent: 6 órája


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milton 5-ös erejű hurrikánként csaphat le Floridára
Egy hurrikánból továbbfejlődött ciklon érheti el hazánkat
Az elmúlt egy év legnagyobb vihara készül az USA-ban