220 km/h-s széllel csapott le Új-Kaledóniára a Niran ciklon

Niran pénteken elérte az 5-ös kategóriát, vele együtt már két 5-ös kategóriájú trópusi ciklon alakult ki 2021-ben.

Niran névre keresztelt trópusi ciklon 5 napja alakult ki az ausztráliai Queensland északkeleti partjaihoz közel, és már ekkor súlyos károkat okozott a hatalmas banánültetvényekkel rendelkező területeken. A szél több helyen teljesen letarolta a banánföldeket, a helyi termelők 80-100%-os a veszteségről számoltak be, írja a The Guardian. A térséget a szél mellett hatalmas esőzések, villámárvízek is sújtották.

Forrás: Youtube / World is Dangerous

Niran az ezt követő napokban fokozatosan délkelet felé mozdult el, miközben a meleg (28-31 fokos) tengerfelszínen gyorsan erősödött. Péntek délután már ereje teljében,

5-ös kategóriájú trópusi ciklonként

folytatta útját egyenesen Új-Kaledónia irányába. A ciklon középpontjában 917 hPa-ig csökkent a légnyomás, a legerősebb széllökések pedig elérték a 257 km/h-t. Ezzel Niran lett

2021-es év második, 5-ös kategóriájú trópusi ciklonja

a Indiai-óceánon még február elején kialakult a Faraji ciklon után.

A Niran ciklon a NASA pénteki műholdképén

Niran szombaton, helyi idő szerint a hajnali órákban 4-es kategóriájú ciklonként, 220 km/h-s széllökésekkel érte el Új-Kaledónia északnyugati partvidékét. A hatalmas szél fákat döntött ki, tetőket bontott meg és megrongálta a villamos hálózatot is, emiatt több ezren maradtak áram nélkül. 

Forrás: Youtube

Niran jelenleg 3-as kategóriájú ciklonként, több mint 160 km/h-s széllel még mindig is Új-Kaledónia partjainál tombol, de ezt követően fokozatosan le fog gyengülni.

Borítókép: Coconut Wireless New Caledonia / Facebook

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.03.06 13:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk