21 millió fényévre lévő csillagrobbanást örökítettek meg

Egyre fényesebb a nemrég felfedezett szupernóva a Földtől 21 millió fényévre lévő Szélkerék-galaxisban.

Látványos fotót készített Balmazweather nevű észlelőnk egy nemrégiben megjelent szupernóváról, amelyet egy 21 millió fényévnyire lévő galaxisban figyeltek meg. Ez a Földhöz legközelebbi szupernóva, amit az elmúlt 5 évben detektáltak.

Az SN 2023ixf szupernóva a Szélkerék galaxisban | Fotó: Balmazweather

A szupernóvát, amelyet SN 2023ixf-nek neveztek el, először Koichi Itagawa japán csillagász észlelte a Nagy Medve csillagképben található Szélkerék- (más néven M101) galaxisban 2023. május 19-én. 

A szupernóva felfedezése óta további vizsgálatok azt mutatták, hogy az SN 2023ixf egy II. típusú szupernóva, amely akkor következik be, amikor egy nagy tömegű csillag kifogy a nukleáris tüzelőanyagából és összeomlik.

 Mi az a szupernóva?

A szupernóva a csillagászatban egy csillag robbanását jelenti, amelynek következtében a csillag fényereje hirtelen jelentősen megnő, ezáltal átmenetileg olyan világossá válhat, mint egy egész galaxis, majd néhány hét vagy hónap alatt lassan eltűnik. Ez a jelenség rendkívül ritka, egy galaxisban átlagosan minden században csak egyszer vagy kétszer fordul elő.

A mintegy 21 millió fényévre lévő szupernóva egyre fényesebb. Szabad szemmel nem látható jelenleg, de kisebb távcsövekkel már meg lehet figyelni.

Köszönjük a fotót Balmazweather észlelőnknek!

Borítókép: Illusztráció

 

 

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.05.24 16:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön