2020 legerősebb vihara tart a Fülöp-szigetek felé

A Goni nevű szupertájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket.

Gyorsan, mindössze 3 nap leforgása alatt jutott el a trópusi depresszió állapottól az 5-ös kategóriájú tájfunig a Goni névre keresztelt szupertájfun. Goni már csak karnyújtásnyi távolságra (alig 340 kilométerre) van a Fülöp-szigetek legnagyobb szigetétől, Luzontól, melyet helyi idő szerint vasárnap reggel fog elérni. A trópusi ciklonban fújó legnagyobb szélsebesség a 300 km/h-t is elérheti, a Fülöp-szigetek partjaihoz pedig 180-210 km/h-s legnagyobb széllökésekkel érkezhet meg.

A Goni tájfun jelenlegi helyzete a Himawari-8 felvételén

Goni a partotérést követően veszít erejéből, a szél mellett azonban a nagy mennyiségű csapadék is komoly veszélyt jelent. A következő 3 napban ugyanis néhol 350 milliméternél is több csapadék hullhat le Luzon szigetén, a partmenti területeket pedig a vihardagály fenyegeti.

A hatóságok elrendelték a veszélyzónában lévő partmenti és a földcsúszamlások által veszélyeztetett területek lakosságának evakuálását. Goni ugyanis a 2013-as Haiyan szupertájfunhoz mérhető pusztítással fenyeget, írja a CNN.

A trópusi ciklon várhatóan a Fülöp-szigetek fővárosát, Manilát is eléri, majd a Dél-Kínai-tengeren keresztül Vietnám felé veszi az irányt.

Goni várható útvonala a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) előrejelzése szerint

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.10.31 14:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Félhavinál több eső esett néhol