2012 a kilencedik a sorban

Látványos videóval illusztrálták az elmúlt több mint 100 év globális hőmérséklet-ingadozását.

A NASA New Yorkban működő Goddard Institute for Space Studies intézete látványos videóval illusztrálta legutóbbi klímaváltozási jelentését. Az adatok szerint 1880 óta 2012 volt a kilencedik legmelegebb év, a legmagasabb földi átlaghőmérsékletet pedig 2005-ben és 2010-ben jegyezték fel.

A NASA szakemberei által készített videó 1884 óta mutatja a Föld egyes tájain az átlaghőmérséklet változását, 129 évet 52 másodpercbe sűrítve. A hideg kék színek alacsonyabb átlaghőmérsékletet mutatnak a kiindulási alapnak vett, 1951 és 1980 közötti átlagnál, a sárgás és vöröses színek pedig annál melegebbet. A hetvenes évek végétől kezdődően az üvegházhatású gázok elterjedésével sárgába borul szinte az egész térkép, miközben az is jól észrevehető, hogy a 21. század első évtizedében a leglátványosabb a meleg előretörése Kanada, Grönland, valamint Belső-Ázsia és Szibéria térségében.

Míg 2012 a kilencedik legmelegebb év volt a vizsgált időszakban, addig az amerikai űrhivatal kutatói azt is megállapították, hogy a 10 legmelegebb esztendő mind 1998 óta fordult elő köszönhetően az üvegházhatású gázok fokozatosan növekvő légköri koncentrációjának. Hangsúlyozták, bár az időjárás változékonysága a jövőben is fog okozni hullámzásokat a globális átlaghőmérséklet menetében, a felmelegedés ténye egyértelmű. A hangsúly nem azon van, hogy egy év melegebb az előző évnél, hanem hogy egy adott évtized melegebb az előzőnél, és a növekvő szén-dioxid kibocsátás következtében ez a trend várhatóan folytatódni fog. A légköri szén-dioxid mennyisége az 1880-as 285 ppm*-ről mára már több mint 390 ppm-re emelkedett.

Az analízis szerint 1880 óta 0,8 fokkal emelkedett a földi átlaghőmérséklet, 2012-ben 14,6 fok volt, amely 0,6 fokkal magasabb, mint a korábban említett 30 éves időszak átlaga. A NOAA adatai szerint a világ legtöbb részén, köztük Észak- és Dél-Amerikában, Európa és Afrika nagy részén, valamint Ázsia nyugati, déli és északkeleti régióiban is a hőmérséklet szinte egész évben meghaladta az átlagot. Az Egyesült Államok összefüggő szárazföldi területein - Alaszka és Hawaii kivételével - 2012 volt a legforróbb év a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. A Kanadától délre fekvő törzsterületet alkotó 48 szövetségi államban 12,94 fok volt a tavalyi átlaghőmérséklet, amely jelentősen, 0,55 fokkal múlta felül az eddig rekordnak számító 1998-as év átlaghőmérsékletét.

Az Északi- és Déli-sark jégköri változásait felmérve a kutatók megállapították, hogy az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012 késő nyarán, amikor az előző, 2007-es negatív csúcshoz képest is 760 ezer négyzetkilométerrel maradt el. A déli sarki jégpáncél mérete viszont az év legnagyobb részében átlagon felüli volt.

*ppm: parts per million: az a mennyiség, mely kifejezi, hogy egymillió molekula közül hány darab az adott - jelen esetben szén-dioxid molekula.

Forrás: Index, NASA GISS, Zöld Technológia, Népszava Online

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.01.24 14:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sosem volt még ilyen meleg a március, mint idén
Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
Olyan meleg az Atlanti-óceán Afrika partjainál, mintha június lenne