20 foknál is melegebb lehet a hét derekán

Véget érnek a szomorkás hangulatú napok, vasárnaptól egyre több napsütés, szerdától erős felmelegedés jön.

Lassanként megnyugszik, szárazabbra fordul időjárásunk, hétfőtől már sehol sem kell számítani csapadékra. Emellett a napsütés kerül túlsúlyba, és a hét eleji hűvösebb napokat követően jelentős felmelegedés körvonalazódik. Hétfő és kedd hajnalban ugyanakkor még hideg lesz,

többfelé gyengén fagyhat.

Az ECMWF modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra szerda éjfélre (forrás: WXCharts.com)

Szerdától egy Nyugat-Európa fölött kialakuló ciklon előoldali áramlási rendszerében dél, délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkezhetnek sokfelé erős, a Dunántúlon helyenként viharos szél kíséretében. Enyhülnek az éjszakák, egyre kevesebb helyen süllyedhet majd 5 fok alá a hőmérséklet. Napközben 

egyre többfelé elérjük a 20 fokot,

csütörtökön a legmelegebb tájakon akár 22-23 fok is lehet.

Erős melegedés váltja a hét eleji hűvösebb időt (előrejelző modell: ECMWF, animáció forrása: WXCharts.com)

A várható felmelegedést jól szemlélteti a GFS modell Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése is (fáklyadiagram):

Forrás: Wetterzentrale

Ezeken a napokon elsősorban fátyolok szűrhetik a napsütést, csapadék az ország nagy részén nem várható. Hajnalonként főként a szélcsendesebb északi tájakon képződhet köd, illetve rétegfelhőzet, ez helyenként napközben is tartós lehet, a hőmérséklet pedig jelentősen elmaradhat a napos tájakon mérhető értékektől.

Borítókép: Györkő Zsombor

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.10.16 11:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban