20 cm hó Szegeden

Kelet-délkeleten 10-20 cm hó hullott, míg nyugaton még mindig a napsütés a meghatározó.

Szerdán vette kezdetét időjárásunkban az a kettősség, amely még most is tart: a Dunántúlon  élők szinte elképzelni sem tudják, hogy milyen zord idő uralkodik az Alföld, a Tiszántúl egyes területein.

A havazás kezdete óta Szegeden 20 cm, Hódmezővásárhelyen 19 cm hó esett, de a Tiszántúl túlnyomó részén is 10-20 cm közötti a hóréteg vastagsága, ráadásul az erős lökésekkel kísért északi-északkeleti szél sokfelé hordja a havat.

Ezzel szemben a nyugati országrészben napok óta több órás napsütésben részesülhetnek az emberek, egyedül a megerősödő szél ronthatja a hőérzetet. A hőmérsékletek országszerte fagypont alatt alakulnak.

Mindezt egy hazánk felett elhelyezkedő, magassági légörvény okozza, melynek hatása egyre inkább gyengülni fog, fokozatosan megszűnik a csapadék és szombaton már anticiklonális hatások fogják alakítani időjárásunkat.

A magasban erőteljes melegedés kezdődik, emiatt a frontérzékenyek erős melegfronti tünetekre számíthatnak: fáradtabbak, nyugtalanabbak lehetnek, emelkedhet vérnyomásuk, fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.02.25 12:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt