Itt a lehűlés

Baján pénteken 40,4 fok volt, porördög is kialakult. Vasárnap megérkezett a lehűlés, nyugaton 15 fok van.

Kellemes hét jön (ma 9:35): Ma még marad a szél, holnaptól aztán kellemes nyárvégi időre számíthatunk, 28-30 fok körüli délutáni hőmérsékletekkel. Szombattól esős-szelesre fordul majd az idő.

Itt a lehűlés (tegnap 21:30): "Bekékült" hőtérképünk jelzi, hogy megérkezett a hideg, a Dunántúlon 15 fok körül van már csak a hőmérséklet.

Esős Dunántúl (tegnap 18:15): Szinte a teljes nyugati országrészben szakad az eső, jelenleg délnyugaton vannak zivatarok. A szél most a Duna vonalában a legerősebb: 60-70 km/h-s lökések is előfordulnak.

Zivatar délnyugati határainknál (tegnap 15:25): Délnyugati határainknál, Tótszerdahelyről nem régiben száraz zivatart észleltek. 

Fent: Cymby képe a Tótszerdahelytől pár kilométerre fekvő Lentiből, köszönjük!

Érkezik a csapadék, 25 fok a különbség (tegnap 13:40): Nyugati határainkat már elérte a front csapadékzónája, Szombathely és Sopron térségében megnyíltak az ég csatornái. Ezzel egyidejűleg az ország nyugati és keleti vége között több, mint 25 fokos különbség alakult ki: miközben a Kendig-csúcson már 12°C van, addig a Nyírségben még több helyen 38°C-os forróság tombol. A délután hátralévő részében az intenzív záporos csapadékzóna kelet felé halad tovább,  késő estére a Tiszántúlt is eléri. 

Keszthelyen és Balatonfenyvesen 89 km/h-s, Fonyódon pedig 79 km/h-s viharos széllökések fodrozzák a magyar tenger habjait.

Támad fel a szél (tegnap 7:53) A Dunántúl nagy részén már 50 km/órát is bőven meghaladó erősségű légmozgást észlelünk, szenzoraink az alapszélen túl Keszthelyen, Balatonfenyvesen és Veszprémben is 70 km/órás, vagy ahhoz közelítő lökéseket regisztráltak. Széltérképünk 

Szombaton nem dőlt melegrekord (szombat 20:20): 38,7 fok volt ma a legmelegebb, melyet Körösszakálon mértek. Éjjel a Kisalföldre megérkezik a lehűlés, délelőtte a Duna, késő délutánra a Tisza vonalában is megszűnik a hőség.

Tetőzik a hőség (szombat 13:50): A következő órákban tetőzik a hőség, ismét 40 fok feletti forrósággal dőlhet meg a melegrekord. Késő estétől a lehűlés első hulláma aztán megérkezik a Kisalföldre, mely vasárnap délelőttre várhatóan Budapestet is eléri, a Duna vonalán azonban megtorpan, és csak lassan "veszi be" az Alföldet, így délekeleten még vasárnap is hőség lehet.

Porördög az M3-ason (péntek 20:50): Porördögött filmezett délután Fekó Mihály Kerekharaszt mellett az M3-ason, a videó megtekinthető alább:

40,4 fok lett a vége (péntek 18:00): 40,4 fokot mért az OMSZ ma délután Baján, mindezidáig idén ma volt a legforróbb a levegő hazánkban.

Előzmények

Vasárnap éjfélig meghosszabbította az országos tisztifőorvos a korábban kiadott másodfokú hőségriadót. A pénteki napon az Alföld déli részén és a Duna déli szakaszának környékén piros hőségriasztás lesz érvényben.

A forróság szombaton tetőzik majd, akkor (főként Szeged környékén) akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A tavalyi melegrekordok is megdőlhetnek: a pénteki rekord 39,1 °C (Bugac, 2011), a szombati 39,2 °C (Csávoly, 2011).

Ahogy azt már napok óta mutatják az előrejelzések, a felfrissülést egy vasárnap érkező hidegfront hozza majd. A fronttal érkező vihar hevességét még korai megbecsülni, de viharos szélre és jelentős lehűlésre mindenképp számíthatunk.

Új információk érkezésével folyamatosan frissítjük a cikket.

Szerző: Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.08.23 22:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb