18,3 fokkal dőlt melegrekord az Antarktiszon

Kabát nélkül az Antarktiszon? Tegnap erre is sor kerülhetett a kontinens északi csücskében uralkodó rekord melegnek köszönhetően.

Az Antarktiszon folyó meteorológiai megfigyelések kezdete óta nem mértek olyan meleget a déli kontinensen, mint amilyet csütörtökön. Az Antarktiszi-félsziget északi csücskében, az argentin Esperanza kutatóállomáson

18,3 fokig emelkedett a hőmérséklet,

ami 8 tizedfokkal haladja meg a korábbi, 2015 márciusában mért 17,5 fokos értéket. A rekordról az argenint meteorológiai intézet számolt be a twitteren.

A február 6-án mért legmagasabb értékek az Antarktiszi-félszigeten és a térségben.
Térkép: Ogimet.com

Ez a legmagasabb hőmérséklet, amit az Antarktisz kontinentális területén mértek. A déli kontinens közelében fekvő szigetek egyikén viszont már mértek ettől melegebbet. 1982 januárjában a Signy-szigeten 19,8 fokot regisztráltak.

Az Esperanza állomáson egyébként a februári átlagos maximum-hőmérséklet (1981-2010 közötti mérések alapján) 3,7 fok, ami jól mutatja mennyire extrémnek számít a 18,3 fok. 

Az Antarktiszi-félsziget a kontinens egyik leggyorsabban melegedő régiója. Az 1948-tól kezdődő mérések óta évente átlagosan 0,0315 fokot emelkedett a hőmérséklet a félsziget északi részén, a melegedés pedig sajnos egyre inkább fokozódik.

Borítókép: Wikipedia 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.02.07 12:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek