18 kilós meteoritot találtak

Belga és japán érdekeltségű nemzetközi kutatócsoport hatalmas meteoritra bukkant egy kelet antarktiszi jégmezőn.

A brüsszeli székhellyel működő Nemzetközi Sarki Alapítvány (International Polar Foundation) irányítása alatt álló 8 fős kutatócsoport tagjai a Samba projekt keretében január 28-án éppen meteoritok után kutattak az Antarktisz keleti részén fekvő Nansen Jégmezőn, amikor rábukkantak a 18 kilogrammos példányra. Ez a legnagyobb meteorit a térségben, amit 1988 óta találtak. 

A csoport a 40 napos, tengerszint felett 2900 méteres magasságban végzett expedíció során összesen 425 űrkövet talált a jégmezőn, melyek össztömege eléri 75 kilogrammot. A 18 kilogrammos meteorit mellett még több nagyobb példányt is felfedeztek, melyek közül egy 6, egy 4,5, két darab 2, valamint 4 darab 1 kilogrammot nyomott.

Vinciane Debaille belga geológus a 18 kilós darabról elmondta, hogy kivételes esetnek számít egy ekkora meteor felfedezése, hiszen összességében ez az ötödik, 25 év óta pedig a legnagyobb űrkő a térségben, melynek nyomára bukkantak. A közönséges kőmeteoritot jelenleg különleges eljárással olvasztják ki Japánban azért, hogy ne hatolhasson a belsejébe víz, mielőtt elemezni kezdik.

A meteoritokat nyilvántartó rendszer szerint az Antarktiszon talált eddigi legnagyobb meteorit tömege 407 kilogramm volt. A kontinens a meteoritvadászok egyik kedvenc területének számít, hiszen a végtelen jégmezőkön magányosan heverő kődarabok szinte biztosan kozmikus eredetűek.

Forrás: International Polar Foundation, Antarcticstation.org, Origo

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.03.01 13:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban