150 százalékkal működnek a napelemek a hegyek között

Svájc magaslati víztározóra telepített napfarmja másfélszer jobban teljesít az alacsonyabban kihelyezett napelemeknél.

A svájci Alpok déli részén a hegyek között 1810 méteren található a Lac des Toules mesterséges víztározó, melynek felületén napelemfarmot hoztak létre. A tervek szerint a projekt végére a tó 35 százalékát fedik majd le a mozgatható panelek, összesen 67 ezer négyzetméteren.

Ilyen magasságban telepített napelem projekt elsőként valósult meg a világon, és nem is akármilyen teljesítménnyel. Hiába van időnként -30 fokos fagy, a hegyvidéki viszonyok felerősítik a napsugárzást, így akár

50%-kal több energiát nyerhetnek

majd ki a napelemek segítségével, mintha alacsonyabban fekvő területet hasznosítottak volna. A létesítmény jelenleg évente 800 000 kWh villamos energiát termel, ami 220 háztartás áramellátására elegendő. A terjeszkedést követően várhatóan csaknem 23 millió kilowattórát fognak kitermelni évente. A Romande Energie szakemberei a hetekben várják az engedélyt a bővítésre.

Fotó: Romande Energie

A farm környezeti hatása, lévén a tó időszakos jelenlétének (évente leeresztik) és ezáltal a minimális élővilágnak, igen csekély. Előnyök között szerepelnek továbbá, hogy a hó visszaveri a napfényt, így hatékonyabb az energiatermelés; a téli hónapokban ilyen magasságban kisebb a köd kialakulásának valószínűsége, így több a besugárzás, és a napelem panelek a tulajdonos szerint hideg időben hatékonyabban is működnek, mint melegben.

Ez a világelső projekt nagy érdeklődést vált ki az egész világon működő villamosenergia-társaságok körében, sőt turisztikai látványossággá vált a régióban.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.06.03 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hahó, áprilisi hópihéket láthatunk a hegyekben
Hőmérsékleti rekordokkal indult a hét
Pompás színekben virágzik a kőröshegyi tulipánmező