14 év legfényesebb nóvája

Az elmúlt 14 év legfényesebb új csillaga jelent meg az égen a Delfin csillagképben.

A Központi Csillagászati Távirati Iroda szerint Koichi Itagaki japán amatőr csillagász augusztus 14-én 6,3 magnitúdós fényességgel egy új csillagot fedezett fel a Delfin csillagképben. Az új objektum egy nap alatt közel másfél magnitúdónyit fényesedett. 

Jobbra: Bakos Liza péntek este 21:42-kor készült fotója a nóváról, köszönjük!

Legutóbb 1967-ben figyeltek meg egy 3,7 magnitúdós vendégcsillagot a Delfin csillagképben. Az új csillagokat hagyományosan nóvának nevezik, mely a latin nova stella (új csillag) kifejezésből származik. A most felfedezett csillagrobbanás is ebbe a típusba tartozik - egy fehér törpe felszínén lejátszódó termonukleáris reakciók állnak a hirtelen felfényesedés hátterében.

Az újonnan felfedezett csillag a Vulpecula (Kisróka) és a Sagitta (Nyíl) csillagképek között található. Megkeresését segíti az alább látható ábra is, melyen a zölddel jelölt nóva közelében található csillagok fényességét is feltüntették. Tiszta égbolt alatt már szabad szemmel is könnyen megtalálható, érdemes tehát megkeresnünk a legutóbbi évek egyik legfényesebb vendégcsillagát. 

Forrás: Csillagászati hírportál

 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.08.18 11:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény