130 kilométerre közelítette meg a Holdat az Orion űrhajó

Hétfő reggel járt legközelebb a Holdhoz az Orion űrhajó, útját a Holdon túl folytatja.

Többszöri halasztást követően múlt hét szerdán sikeresen útnak indították az Artemis-1 űrrakétát, amely az Orion űrhajót állította Hold körüli pályára. 

Az űrhajó tesztrepülése során hétfő reggel közelítette meg legjobban égi kísérőnket, 

ekkor mindössze 130 kilométerre járt a Holdtól.

A NASA felvételén az Orion űrhajó

Az űrhajó Hold körüli útja az égitest túloldalán folytatódik, ahol több, mint 64 ezer kilométert tesz majd meg, és olyan mélységbe hatol a kozmikus térben, aminél messzebb emberi legénységre tervezett űreszköz még soha nem távolodott el a Földtől.

Bár tucatnyi kisebb hibát kellett megoldani, ezektől eltekintve az eszköz megfelelően működik. Fedélzetén több kísérleti eszközt is szállít, köztük magyar fejlesztésű dózismérőket, hogy vizsgálja a leendő űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását. A NASA Artemis programjának célja, hogy hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas űrállomást hozzon létre a Holdon, amely aztán segítheti az első emberi küldetést a Mars felé.

A tervek szerint az Orion december 11-én tér vissza a Földre, a Csendes-óceánon, Dél-Kalifornia térségében landol. A következő években pedig már legénységgel a fedélzetén térhet vissza a Holdra.

Borítókép: NASA

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.11.22 13:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra