1200 éve nem tapasztalt aszály sújtja az Ibériai-félszigetet

A nagyfokú szárazság egy új kutatás szerint az azori magasnyomás erősödésével áll kapcsolatban.

A Nature Geoscience című szakfolyóiratban olvasható az a tanulmány, amely a nagy léptékű légköri átalakulással magyarázza az Ibériai-félszigetet sújtó rendkívüli aszályt.

1200 éve nem látott aszály tombol

A nyugat-európai időjárást és csapadékviszonyokat alapvetően befolyásolja az azori magasnyomás. Ez az Azori-szigetek térségében uralkodó magas légnyomású központ, amelynek nagysága és erőssége a meghatározó.

Az azori magasnyomás elhelyezkedése /forrás: Wikipedia/

A kutatók jelenkori mérések, paleoklimatológiai adatok és modellszámítások alapján elemezték az elmúlt 1200 év klímájának alakulását az észak-atlanti régióban, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedéssel együtt nőtt az azori magasnyomás kiterjedése. A paleoklimatológiai adatokat egy olyan portugál barlangban található cseppköveken végzett izotópelemzésekkel nyerték ki, amely az események központjában áll, Mindezek eredményeképpen sikerült felállítani egy 850-től napjainkig tartó adatsort, amely a csapadékviszonyokat szemlélteti.

Ha nagy az azori magasnyomás kiterjedése, akkor a téli félévben a mediterrán térségben kevesebb, Nagy-Britanniában viszont több csapadék hullik. Ilyenkor ugyanis északabbra húzódik a magasnyomás, ami mintegy gátat szab a csapadékot szállító nyugatias szeleknek. A mediterrán térségében az éves csapadék nagy részét egyébként is a téli csapadék szolgáltatja.

A vizsgálatok szerint az iparosodás óta egyre gyakoribbak ezek az időjárási helyzetek. Míg az iparosodás, tehát nagyjából az 1850-es évek előtt minden tizedik tél volt ilyen, addigra 

ma már minden negyedik telet erős azori magasnyomás ural.

Az azori anticiklon kiterjedésének növekedése Spanyolországra és Portugáliára nézve a legsúlyosabb hatású. Itt a téli csapadék évi 5-10 milliméterrel csökkent az elmúlt évtizedekben, ehhez jön még a további várt csökkenés, a század végére 10-20 százalékkal csökkenhet a téli csapadékmennyiség. Ez a mezőgazdaságra nézve is súlyos következményekkel járhat.

Forrás: National Geographic

A borítókép illusztráció, fotózta: Pócsai Sándor

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.07.07 13:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű májusi idővel indul a hét, az esőre még várni kell
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön