100 km/h körüli lökések

Folytatódik a fejfájós, szeles időjárás, vasárnap és hétfőn pedig már talajmenti fagyok várhatóak.

Szombat hajnalban is tombolt a szél (szombat, 8:15): Ma hajnalban is viharos szél csapkodta a redőnyöket, síkvidéken 60-80 km/h-s széllökéseket mérhetünk, de a magasabb területeken még ennél is erősebb volt a szél; az éjszaka a Kendig-csúcson 91 km/h-t, Bakonyszombathelyen és Tardoson 99 km/h-s lökést mértünk.

Többen arra ébredhettek álmukból az éjszaka kellős közepén, hogy az ablakot tépázza vagy épp a kertben maradt bútorokat hordja szét a szél. A magasban fölénk áramló, jóval hidegebb levegő ugyanis az ország túlnyomó részén viharossá fokozódó északnyugati szelet okozott.

Másodperces szélmérő rendszerünk szerint a Dunántúl keleti felén, illetve a középső területeken most is viharos erősségű a szél, hajnali 3 óra után Dobogókőn 97 km/h-s, az éjféli órákat követően a főváros délnyugati felén fekvő Tétényi-fennsíkon 95 km/h-s lökést regisztrált. A Balaton térségében a legerősebb lökések 85-90 km/h körüliek voltak, a Bakonyban azonban 100 km/h felettiek is előfordultak.

A hétvégén folytatódik a szeles időjárás, szombaton még az ország túlnyomó részén viharos, vasárnap a legtöbb helyen már inkább csak erős lökések kísérhetik a szelet, emiatt gyors felhőátvonulásokra, hosszabb-rövidebb napsütéses időszakokra készülhetünk. A szeles idő miatt fejfájásra, migrénre panaszkodhatunk, a gyermekek nyugtalanabbak lehetnek, az idősebbeknek pedig rossz lehet a közérzetük.

Még egy dologra érdemes lesz oda figyelni, ez leginkább a mezőgazdaságban tevékenykedőket érintheti: vasárnap és hétfőn hajnalban ugyanis az északi, északkeleti és keleti megyékben akár 2 méteren is fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet, de az biztos, hogy talajmenti fagyra többfelé számíthatunk.

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.04.08 13:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vasárnap reggel sem tágított a fagy
Süvít a szél a Dunántúlon: 113 kilométer/órás lökést mértünk
Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket