10 másodperc alatt SMS

Legújabb fejlesztésünk tegnap élesbe került: akár hamarabb érkezhet a figyelmeztető SMS, mint a mennydörgés.

Az Időkép csapata március vége óta teszteli azt a belső rendszerét, melyet saját fejlesztésű villámlokalizációs hálózatára építve munkatársait az első lecsapó villámokat követően azonnal, SMS-ben értesíti. A rendszer a friss zivatarok kialakulását azonnal érzékeli, és a lokáció alapján a legközelebbi várost kikeresve késleltetés nélkül SMS-t küld.

A háttérben fejlesztett rendszer várakozásainkon felül teljesített, egy alkalommal egy Ózd környékén kialakult viharról a másodperces frissítésű villámtérképen történő megjelenést követően 3 másodperc alatt érkezett meg munkatársunkhoz az SMS.

A vakriasztásokat elkerülendő a rendszer legalább 5 független szenzorunk időszinkron megerősítését megvárja egy villám valódiságával kapcsolatban, ill. az SMS rendszer átfutási ideje is néhány másodperces, így előfordulhat, hogy csak 20-30 másodperc alatt érkezik meg a figyelmeztetés, átlagosan azonban 10 másodperc körüli értékeket mértünk. Azaz ha a villám a helyszíntől 3 kilométernél messzebb csapott le, akkor sokszor hamarabb érkezett meg az SMS, mint a dörgés hangja.

A tesztelést követően a rendszert nyilvános bétateszt keretében májustól minden SMS előfizetőnknél aktiváltuk. Az érkező viharról az alábbi formátumú SMS kerül kiküldésre:

Figyelem! Villámlást érzékeltünk Székesfehérvár irányában, keletre, 30 km távolságban. Zivatar kialakulása lehetséges a térségben!

Az automatikus villámdetektor-hálózat kimenete mellett a rendszert továbbra is meteorológus szakembereink felügyelik. Reméljük mostantól még inkább megelégedve használják még gyorsabb szolgáltatásunkat. Az SMS viharjelzés a www.viharjelzes.hu címen rendelhető meg.

A cikkben említett értékek nem tekinthetők a szolgáltató vállalásának, csupán munkatársaink tapasztalatainak rögzítése. Az automatikus figyelmeztető rendszer jelenleg kísérleti tesztüzemben érhető el, a szolgáltatás nem része a megrendelésnek, így annak nyújtására a szolgáltató nem kötelezhető.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2012.05.04 14:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Idén húsvéthétfőn indul a tavi viharjelzési szezon
Befejeződött a nyári viharjelzés tavainkon