10 éve kezdett igazán csökkenni a hazai havazások száma

Az utóbbi tíz évben látványosan csökkent azon napok száma, amikor legalább 1 centiméter hó hullott.

Magyarországon a téli időszakban a csapadék egy része havazás formájában jelentkezik. Elsősorban karácsony környékén érdekli az embereket, hogy számíthatunk-e havas tájra az ünnepek alatt.

A hazai havazások száma viszont különösen az utóbbi tíz évben gyors ütemben csökkent.

A Másfélfok cikke szerint a havazások a 2011-2020 évtizedet megelőzően országos éves átlagban, közel változatlanul, 14-15 nap körül voltak, azonban ez napjainkra 11 napra csökkent. 

A csökkenés az elmúlt 10 évben lett a leglátványosabb

A legnagyobb csökkenés éppen a leghavasabb északi-északkeleti országrészben történt. Itt harmadával csökkent a havas napok száma, miközben délen alig történt változás.

Fotó: Rachel13

A jelentős havazásokból országos átlagban jóval kevesebb van, néhány évben egyáltalán nem fordult elő az országot érintő nagy havazás. Ilyen nagy havazás nélküli év legutóbb 2011-ben volt.

Ha a modellszimulációkba belevesszük az emberi kényszerhatást (üvegházhatású-gázkibocsátásokat), akkor csak 50%-os bizonyossággal állíthatjuk, hogy a csökkenésért az emberi tevékenység a felelős. Ha azonban az eddigi mértékben folytatjuk a légkör üvegházgázokkal való telítését, és a pesszimista forgatókönyv érvényesül, akkor a század végére kétharmaddal csökkenhet, és

évi 5 nap alá mehet országos átlagban a havas napok száma.

Ez azt is jelentheti, hogy az ország egyes területein akár évekre nélkülözhetjük majd a jelentős havazásokat.

Vannak azonban optimistább forgatókönyvek is, amelyek szerint nagy változékonyság mellett előfordulnak majd nagy kiterjedésű és nagy mennyiségű havazást hozó évek, hiszen a növekvő téli csapadék egy mérsékeltebb melegedéssel társul. 

A teljes cikk itt olvasható >>>

Borítókép: Novák Titanilla

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.02.08 11:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben