Zivatarokkal jön a meleg

Csütörtökön feltámad a déli szél és megközelítjük a 30 fokot, de többfelé kell záporokra, zivatarokra készülni.

A hét második felében egyre inkább előoldali helyzetbe kerül a Kárpát-medence, melynek köszönhetően melegebb, nedvesebb levegő érkezik. Ez pedig kitűnő táptalajt biztosít a következő napokban többfelé kialakuló záporok, zivatarok számára. A hőmérsékleteket tekintve: fázni nem fogunk, de a strandpapucsot még ne vegyük elő.

A péntek délutáni időjárási helyzet az ICON 850 hPa-os (kb.1500 méteres) magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésén. Forrás: WXCharts.com

Csütörtökre a Kárpát-medence előoldali helyzetbe kerül és ezzel együtt többfelé megerősödik, nyugaton akár viharossá is fokozódhat a délnyugati szél. A szeles idő ellenére azonban már nyárias, 22-28 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk. A gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon csak helyenként, míg  északon és a Dunától keletre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatarok ezen a napon is előfordulhatnak.

 

Pénteken egy nyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hatására egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Több helyen felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel kísért heves zivatarok is előfordulhatnak, melyekre elsősorban a Dunántúlon nyílik nagyobb esély. A déli szél továbbra is erős, viharos lesz. A legmagasabb hőmérsékletek 20 és 29 fok között alakulhat. Délkeleten és Tiszántúlon mérhetjük a legmagasabb értékeket.

A legfrissebb előrejelzések szerint a hidegfront nem hoz jelentős lehűlést, és újabb záporok, zivatarok szombaton is lehetnek. 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.06.02 15:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jövő hét végétől térhet vissza a meleg
Hétfőn még nyár, kedden már tél volt az osztrák Alpokban
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon