Zárában elindult második horvát radarunk

Az Adria dalmát-tengerparti szakaszáról eddig sehol sem volt elérhető nyilvános radarkép. Mostanáig.

Két és fél év előkészítés után egy szeles februári napon érkezett meg a daru Zára belvárosába, hogy egy 14 szintes társasház tetejére emelje fel sorban a huszonhatodik meteorógiai radarunkat. A látványos eseményről videót is készítettünk:

A telepítés nagy mérföldkő az Időkép történetében, ez ugyanis az első olyan radar, mely az Adria azon részére is biztosít lefedettséget, ahonnan eddig semillyen nyilvánosan elérhető, élő meteorológiai radar nem volt a nagyközönség számára elérhető. Oldalunkon mostantól a nap huszonnégy órájában követhetővé válnak a Dalmáciát érintő zivatarok, így érdemes lesz nyáron a tengerparton is nyomon követni a viharokat iOS, ill. Android applikációnkban.

Élő radarkép az Adriáról

A gyönyörű helyszínen ráadásul nem csak radart, hanem éjjellátó kamerákat is telepítettünk, rögtön hármat: egy óváros felé nézőt, egy déli irányba nézőt, és egy, a Velebit-hegyeket követőt.

Éjjellátó kameránk Zárában

Helyet kapott még a tetőn egy villámdetektor is, mellyel így már Horvátország mellett Bosznia-Hercegovina jelentős részét is körbeölelő rendszerünkkel órákkal korábban fogjuk tudni érzékelni a dél felől Magyarország felé tartó viharokat.

A radartelepítést követően a horvát telekommunikációs hatóság, a HAKOM a helyszínen végzett mérésekkel ellenőrizte a műszer biztonságos működését, ezt követően a végleges hatósági engedély birtokában kezdtük meg a működtetést. A közép-európai radarhálózat meglévő és tervezett állomásai így az alábbiak szerint állnak:

A MeteoSense (Időkép + Meteopress) radarhálózat állapota 2020. februárjában

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.02.24 12:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében