Víztölcséreket vadászott le adriai webkameránk

Víztölcsérek alakult ki szombat reggel az Isztriai-félsziget partjainál, melyet medulini webkameránk is észrevett.

Több helyen alakultak ki zivatarok szombat reggel az Adria partvidékén, melyekhez víztölcsérek is társultak. Az Istramet információi alapján az Isztriai-félsziget környékén szám szerint 3 víztölcsért figyeltek meg: az első kettő durván 8:20 és 8:35 között, a harmadik pedig 9 óra körül volt látható. A korábban kialakult két víztölcsért a medulini reptéren elhelyezett webkameránknak is sikerült lencsevégre kapnia.

A webkamera felvétele alapján az első tölcsér nagyjából 8:20 után kezdett el alakot ölteni a zivatar felhőalapján, 5-6 perccel később tornádóvá fejlődött, majd 8:30 után feloszlott. A közelében kialakult második, sokkal vékonyabb felhőtölcsér 8:31-nél jelent meg egyértelműen a webkamerán, de hamar el is tűnt.

Az első tölcsér:

A második tölcsér:

Az utóbbiról közelebbi felvétel is készült:

Forrás: Martina Záhorszká / Istramet.hr

Egyik olvasónk is sikerrel járt. Bzs1990 nevű észlelőnk a jóval délebbre fekvő Gršćica partjainál fotózott víztölcsért. Köszönjük a fotót!

 

Mitől alakultak ki?

A víztölcsérek kialakulásában az adria partvidéke mentén húzódó összeáramlási (konvergens) zóna játszotta a főszerepet. Ez az összeáramlás táplálta a környékbeli zivatarokat is, melyek csak lassan mozdultak el kialakulásuk helyétől. Így egyre jobban tudott koncentrálódni a horizontális örvényesség a felszín közeli légrétegben, és a tenger feletti labilitás is segítette a feláramlást. Ez a tengerfelszíntől felfelé emelkedő, forgó légoszlop alkotja a víztölcséreket.

A part menti konvergencia mentén fejlődő zivatarok adria radarunk reggeli felvételén

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.09.07 14:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
4-5 centi friss hó borítja a Kékest
Kifehéredett a Kékes az est leple alatt