Elkezdődött a nyári időszámítás

Március 25-én, vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára kellett előreállítani az órát, kezdetét vette a nyári időszámítás.

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára, egy órával előrébb kellett állítani az órákat, ezzel 

elkezdődött a nyári időszámítás.

Az átállítással szerencsére egyre kevesebbet kell bajlódni: a számítógépek, laptopok és okostelefonok ugyanis már automatikusan beállítják a megfelelő időszámítást, kézi utánállításra többnyire már csak a faliórák és régebbi karórák esetében van szükség.

Pócsai Sándor fotója, köszönjük!

A nyári időszámítás idén október 28-ig tart

Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítsák a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg.

Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

A vélemények napjainkban megoszlanak az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. 

Borítókép: Ww2

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.03.24 8:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét
Még mindig átállítjuk az órát
Vasárnap indul a nyári időszámítás