Vadmacskát fotóztak a Tisza árterén

A fokozottan védett fajt a házimacskákkal való összeolvadás veszélye fenyegeti.

A vadmacska 1974 óta védett, az egyes forgatókönyvek szerint a házimacskákkal való hibridizáció miatt a faj 200-300 éven belül akár teljesen el is tűnhet, ezért 2012 óta fokozottan védett kategóriájúnak minősítették. Őshonos macskaféle ragadozónk pénzben kifejezett természetvédelmi értéke jelenleg példányonként 250 000 forint.

Hogya Istvánnak a napokban az északkeleti országrészben, a Tisza árterén sikerült lefotóznia a kevés hazai példány egyikét. A természetfotós Prügy település közelében, éppen vadászata közben örökítette meg a vadmacskát. Beszámolóját és képeit köszönjük!

"Vadnak született...
Ezt a vadmacskát 3 éve fotóztam először. Öröm látni,hogy él és virul, és hogy tartja a területét. Az ellenkező irányban egy fácán kakast figyelt, így nem vett észre. Lassan lehasaltam, és rácincogtam, hátha! Természetesen egyből ráállt a célra, és elkezdett becserkelni. Ezt a fajta hideg tekintetet eddig csak a vadmacskánál láttam. Se a rókánál, se a sakálnál. Az embert kirázza a hideg, ahogy "farkasszemet" néz vele. Pár métert közelített még,majd bejött szél alá és gyorsan elkúszott. Nagy élmény volt!"

Fotók: Hogya István

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.10.22 13:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már most megjelent az első tiszavirág
Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt ma egy hidegfront miatt
Idén húsvéthétfőn indul a tavi viharjelzési szezon